Wethouder in gesprek met provincie over fietsbruggen Nederweert
Wethouder Jorik Franssen gaat met de provincie in gesprek in een ultieme poging om de geplande aanleg van twee fiets- en voetgangersbruggen veilig te stellen voor Nederweert. De gemeenteraad deed dinsdag een dringende oproep aan de portefeuillehouder Infrastructuur om ‘eruit te halen wat erin zit’.
Begin deze maand werd duidelijk dat de plannen voor twee bruggen over de Randweg Zuid (ter hoogte van het Total tankstation) en de Zuid-Willemsvaart (tussen Budschop en de Schoolstraat) niet door kunnen gaan. Door de inflatie en forse kostenstijgingen worden deze projecten miljoenen euro’s duurder dan begroot.
De bruggen voor langzaam verkeer zijn onderdeel van een omvangrijk pakket aan maatregelen waarmee Nederweert en de provincie de verkeersveiligheid voor inwoners en de doorstroming van het verkeer op de N266, N275 en de A2 willen verbeteren. Door de bruggen te schrappen kunnen de overige plannen, zoals een rotonde, extra afritten op de A2 en een tunnel voor fietsers en voetgangers, mogelijk wel gewoon doorgaan, zo is de gedachte.
‘Ga in gesprek’
De gemeenteraad legt zich hier niet zomaar bij neer, bleek dinsdagavond. Het verbeteren van de verkeersveiligheid en doorstroming is al jaren een vurige, politieke wens. Meerdere raadsfracties beweren op basis van hun bronnen in Maastricht dat de provincie wel degelijk bereid is, en ook de financiële mogelijkheden heeft, om het miljoenentekort te verkleinen. Als Nederweert zelf ook met extra geld over de brug komt. “De opening is er, maak gebruik van die ruimte en ga in gesprek”, zo riep de raad wethouder Franssen op.
De portefeuillehouder geeft gehoor aan deze oproep, al wil hij wel waken voor al te veel optimisme. “De financiële ruimte die u als raad ziet, zie ik op dit moment niet. Praten kan natuurlijk altijd. Maar als er geen euro bijkomt, is zo’n gesprek snel afgelopen.”
Om de plannen voor de twee fietsbruggen nog mogelijk te maken, is haast geboden. De provincie neemt 12 april al een besluit over de mobiliteitsplannen. Later die maand, op 23 april, zou de gemeenteraad van Nederweert zich er dan nog over moeten buigen. Maar of dat ook gebeurt, is nog de vraag. “Zolang we als raad niet over de juiste informatie beschikken, kunnen wij geen besluit nemen”, zo nam fractieleider Marcel Vossen van JAN alvast een voorschot.
Toch geen geld voor noodhulp Marokko
Nederweert doneert bij nader inzien toch geen geld aan de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. Een meerderheid van de gemeenteraad vindt het niet goed om geld van de belastingbetaler te gebruiken voor het verstrekken van noodhulp. Het is aan inwoners zelf om te bepalen of zij wel of niet willen doneren, stelden de coalitiefracties van CDA, JAN en de Nederweerter VVD dinsdagavond tijdens de raadsvergadering.
Na de aardbeving in Marokko, afgelopen september, besloot het college van burgemeester en wethouders na overleg met de fractievoorzitters om 1 euro per inwoner te doneren op giro 555. Het bedrag van 17.500 euro werd echter nooit overgemaakt omdat het gironummer van de samenwerkende hulporganisaties niet voor deze ramp werd opengesteld. Het Rode Kruis coördineert de Nederlandse hulp aan de slachtoffers in Marokko en heeft daarvoor haar eigen noodnummer geopend.
Het college van B & W legde de bal vervolgens terug bij de gemeenteraad. Volgens het Nederweerter college is het aan de raad om randvoorwaarden op te stellen voor het verstrekken van noodhulp. Op die manier worden misverstanden zoals deze in de toekomst voorkomen.
‘Beloofd is beloofd’
De raadsfractie van D66 diende dinsdagavond een initiatiefvoorstel in om het toegezegde bedrag alsnog over te maken aan het Rode Kruis. “De gemeente Nederweert moet haar belofte nakomen. De noodhulp aan Marokko is nog steeds hard nodig. Het Rode Kruis kan het geld goed gebruiken om hulp te bieden aan de slachtoffers”, zo lichtte fractieleider Martin van Montfort toe. De oppositiefracties van Nederweert Anders en GroenLinks waren het daar mee eens. “Beloofd is beloofd.”
Het voorstel van D66 kreeg uiteindelijk niet de steun van een raadsmeerderheid. De coalitiefracties van het CDA, JAN en de Nederweerter VVD willen niet dat er gemeenschapsgeld wordt gebruikt voor het steunen van goede doelen. “Die keuze ligt bij de inwoners zelf”, aldus JAN-raadslid Kevin Bax. CDA-fractievoorzitter Antoine Hekers: “Daarbij is het als gemeente ook niet te doen om te bepalen welke ramp we wel en niet ondersteunen. De wereld staat in brand, als we niet uitkijken, kunnen we om de zes weken de portemonnee trekken.”
De Pinnenhof
Gemeenschapshuis De Pinnenhof in Nederweert blijft voorlopig intact. De binnenkant van het gebouw wordt tot aan de definitieve sloop niet gestript, verzekert projectwethouder Carla Dieteren.
De portefeuillehouder reageerde hiermee dinsdagavond op een vraag van CDA-raadslid Rolf Verheijen. Die wilde weten of de gemeente, vooruitlopend op de sloop van het gebouw, al de plafonds, het interieur en de elektra, gaat verwijderen. “Omdat het nog een lange weg is naar de nieuwe Pinnenhof, moeten we voorkomen dat het proces onomkeerbaar wordt”, zo verwoordde hij zijn bezorgdheid.
Volgens wethouder Dieteren is er geen reden tot zorg. “Zolang er geen contract is getekend met een aannemer voor de sloop en vernieuwbouw, wordt ook de binnenkant van de Pinnenhof niet gestript. Voordat dit plaatsvindt, krijgt de raad bovendien eerst te horen of de aanbesteding binnen het afgesproken budget blijft.”
De gemeenteraad Nederweert.