Kunstroute
Laat je verrassen door de kunstroute die je meeneemt op een reis langs prachtige openbare kunstwerken die onze gemeente verfraaien, elk met een eigen verhaal. Scan de QR code en volg de audiotour op je telefoon via de gratis izi TRAVEL-app.
Gebruik appBelangrijk: Download de audiotour vóórdat je begint. Dan krijg je een betere kaart en heb je onderweg geen internetverbinding nodig.
Onderweg krijg je vragen. Deze audiotour is ontwikkeld door RoutebureauNederland.nl |
Maak je liever geen gebruik van de app maar wil je toch de verhalen ontdekken?
Hieronder vind je een overzicht van alle kunstwerken die onderdeel uitmaken van de Kunstroute Nederweert.
De Boom - Een symbool van toekomst en hoop
Locatie: in het plantsoen aan de Meester Mertensstraat Nederweert.
'De Boom' is een meesterwerk van kunstenaar Xander Spronken uit Geulle.
Stel je voor: jaren geleden lag op deze plek nog een boomkwekerij. Tot eind jaren tachtig wuifden hier vele bomen in de wind. Maar zoals alles in het leven, veranderde ook dit landschap. Met de komst van de vooruitgang en nieuwe plannen voor woningbouw, moesten de bomen wijken. Maar als eerbetoon en een blijvende herinnering werd besloten een kunstwerk neer te zetten. En zo werd 'De Boom' geboren, dat de groei van bomen én van de gemeenschap van Nederweert symboliseert. Kijk maar eens naar dit prachtige werk dat is gemaakt van zogenaamd cortenstaal. Zie je de elegante lijnen die omhoog strekken, als de takken van een echte boom die naar de hemel reiken? Voel je de kracht en het vertrouwen dat deze boom uitstraalt, net als een echte boom die stevig geworteld is in de aarde? Een boom planten is meer dan alleen het in de grond stoppen van een zaadje; het is een daad van hoop voor de toekomst! Het is een gebaar van liefde voor de generaties die na ons komen. Zij kunnen genieten van de vruchten, zelfs als wij er niet meer zijn. Misschien kunnen we allemaal een beetje inspiratie putten uit 'De Boom' om onze eigen wortels dieper te laten groeien en onze dromen hoger te laten reiken!
'De Hoogspringer - Een ode aan beweging en vastberadenheid
Locatie: parkeerplaats Sportcentrum Nederweert.
'De Hoogspringer', een bijzondere werk van roestvrijstaal, is gemaakt door de kunstenaar Dick van Wijk uit Roermond.
Op de parkeerplaats van Sportcentrum De Bengele, staat dit kunstwerk al sinds 1994. Maar wist je dat het oorspronkelijk bij de oude sporthal naast het gemeentehuis stond? Daar is het geplaatst in 1977, maar toen Sportcentrum de Bengele werd gebouwd, verhuisde 'De Hoogspringer' mee naar zijn nieuwe plek. Neem even de tijd om te kijken naar dit elegante ontwerp. Zie je het figuur, klaar om te springen, met zijn lichaam gestrekt en vol concentratie? Het lijkt alsof hij zichzelf voorbereidt om over de wereld heen te zweven, vol vertrouwen en vastberadenheid.
Dit kunstwerk vertelt ons meer dan alleen een verhaal over sport. Het herinnert ons eraan hoe beweging ons verbindt. Het is een eerbetoon aan moedige mensen die grenzen verleggen, zowel op het veld als in ons dagelijks leven.
De Werker - Een eerbetoon aan kracht en doorzettingsvermogen
Locatie: voor het gemeentehuis Nederweert.
Welkom bij het kunstwerk genaamd 'De Werker'! Hier, voor het gemeentehuis van Nederweert, prijkt dit prachtige bronzen beeld, gemaakt door de kunstenaar Dick van Wijk uit Roermond, die overigens ook 'De Hoogspringer' heeft gemaakt.
Wist je dat dit beeld een opmerkelijke geschiedenis heeft? In 1982 werd 'De Werker' voor het eerst geplaatst ter gelegenheid van de opening van het nieuwe gemeentehuis. Het was een eerbetoon aan de inwoners van Nederweert, die generaties lang hard hebben gewerkt in de landbouw en het turfsteken. Het beeld symboliseert de kracht en toewijding van de lokale gemeenschap. Maar dan, jaren later, verdween het beeld plotseling. Gestolen! Een trieste gebeurtenis waardoor Nederweert een stukje van haar identiteit verloor. Gelukkig werd Dick van Wijk bereid gevonden een nieuw kunstwerk te maken. In 2009 werd dit nieuwe beeld geplaatst, nog groter en robuuster dan zijn voorganger, als een herrijzenis van de werker. Zie je de krachtige houding van de werker, met zijn schop in de hand? Het straalt een gevoel van trots uit, een herinnering aan de eeuwenlange traditie van hard werken en doorzettingsvermogen. Het beeld herinnert ons eraan dat elke bijdrage, hoe klein ook, belangrijk is en wordt gewaardeerd.
De drie lelies - Een symbool van toewijding en inspiratie
Locatie: nabij voormalig klooster, Hoek Schoolstraat/Pastorieweg Nederweert.
'De drie lelies', gemaakt door Desireé Tonnaer uit Maastricht, is een eerbetoon aan de lange periode waarin de Zusters Franciscanessen hier in Nederweert hebben geleefd en gewerkt.
De lelie is immers het symbool voor St. Franciscus. Zie je de hoog gepolijste binnenzijde die de witte kleur van de lelie weergeeft? Het is een teken van reinheid en goddelijk licht. De buitenzijde van gepatineerd brons straalt een warme gloed uit, terwijl de lelies half doorgesneden zijn om de kelkvorm zichtbaar te maken. De kelk biedt ons levenswater, voeding voor de ziel.
En laten we vooral niet de hardstenen vijver vergeten, die niet alleen bescherming en voeding biedt aan de lelies, maar ook een bron van inspiratie vormt. De cirkelvorm verwijst naar het eeuwige, zonder begin en einde, een symbool van de Schepper en schepping zelf. En is je iets opgevallen aan de hardstenen vormen? Ze verbeelden het silhouet van een gesluierde non, een subtiele herinnering aan de Zusters Franciscanessen, die hier ooit hebben geleefd. 'De drie lelies' herinnert ons aan de kracht van toewijding, inspiratie en liefde, en hoe deze waarden ons blijven begeleiden, zelfs lang nadat de zusters zijn vertrokken.
De Peel - Een bronzen ode aan de natuur
Locatie: op het Aethijsplein in Ospel.
Kunstwerk 'De Peel', een tafereel van brons, is gemaakt door de lokale kunstenaar Miriam Severijns.
Dit kunstwerk toont ons een herkenbaar beeld van De Groote Peel, een uniek stuk natuur dat we hier in Nederweert zo goed kennen. Kijk eens naar het grondvlak, bestaande uit doorgesneden turfpollen, met daarin de voetafdrukken van mens en paard. Dit laat ons zien hoe dit gebied door de eeuwen heen is gebruikt en bewoond. En zie je de geulen en spleten in het brons? Ze vangen het water op, een onmisbaar element in de Peel, dat zo kenmerkend is voor het landschap. En kijk vervolgens eens naar de kale boom die rust en stilte uitstraalt, precies zoals we dat ervaren in de Peel. Op de tak van de boom zit een kiekendief, een indrukwekkende roofvogel die hier veel voorkomt. Zijn aanwezigheid herinnert ons aan de onmisbare natuurlijke balans en de unieke flora en fauna. En tot slot het stuk kienhout. Kienhout is afgestorven hout van zo'n 8500 jaar oud. Het neemt ons mee op een reis terug in de tijd, naar het ontstaan van turf en de oorsprong van dit bijzondere landschap.
Marie Katrien - Een standbeeld vol kracht en doorzettingsvermogen
Locatie: Kerkstraat, hoek Burgemeester Hobusstraat Nederweert.
Het fiere bronzen beeld Marie Katrien is gemaakt door de van oorsprong uit Nederweert afkomstige kunstenaar Jack Poell.
Maria Catharina van de Boogaert-Tegelaers, oftewel Marie Katrien, was een opmerkelijke vrouw die leefde van 1866 tot 1945. Ze was een echte ondernemer en stond bekend om haar transportbedrijfje waarmee ze pakketjes bezorgde tussen Nederweert, Weert en andere nabijgelegen plaatsen. Het beeld, gegoten in 1991, toont Marie Katrien in een geabstraheerde vorm, lopend met haar hoofd fier omhoog en haar blik op de toekomst gericht. Achter haar zie je een aantal blokelementen, symbool voor de ballast die ze in haar leven heeft meegesleept, maar ook achter zich heeft gelaten. Het standbeeld staat hier niet zomaar. De Kerkstraat, vroeger bekend als 'de Straot', was heel belangrijk voor Marie Katrien. Veel van haar klanten, winkeliers en ambachtslieden, waren hier gevestigd. Als je een bestelling wilde plaatsen, hoefde je alleen maar een krant voor het raam te zetten als signaal voor Marie Katrien. Ze runde haar bedrijfje tot op hoge leeftijd. Men heeft ooit de afstand berekend die Marie Katrien in haar leven zou hebben afgelegd... en die bleek enorm te zijn! Deze vrouw beschikte dus over een enorm doorzettingsvermogen. Maar dit standbeeld vertelt ons meer dan alleen het verhaal van één vrouw. Het staat symbool voor kracht, beweging, voortvarendheid en emancipatie. Het herinnert ons eraan dat zelfs in moeilijke tijden, met vastberadenheid en doorzettingsvermogen, alles mogelijk is.
Rustpunt - Even bijkomen op het Sint Antoniusplein
Locatie: Sint Antoniusplein, hoek van de Sint Willibrordusstraat Nederweert.
Op het Sint Antoniusplein kan iedereen even ontspannen en genieten van 'Rustpunt'. Dit prachtige bronzen beeld is gemaakt door kunstenaar Jos Boerekamps uit Nederweert.
Het is geplaatst in juni 2005, als sluitstuk van de renovatie van het plein. Kijk eens goed naar de persoon naast de stoel. Hij nodigt je uit om even plaats te nemen met zijn hand rustend op de leuning.
Maar wat maakt dit beeld zo bijzonder? Let op het blok in zijn linkerhand, met daarin zes stokjes. Elke stokje staat symbool voor een werkdag in de Peel, waar arbeiders vroeger hun werkweek bijhielden door stokjes te plaatsen in turfblokken. En het zevende stokje? Dat heeft hij in zijn andere hand, het teken van de rustdag. Vroeger was de zondag de dag waarop alles echt even tot stilstand kwam. De winkels waren gesloten, er werd niet gewerkt en er was geen nieuws (dat wil zeggen, het wás er wel, maar dat hoorde je pas als je om 8 uur naar het journaal keek). Ook ging bijna iedereen naar de kerk en je ging op bezoek bij je opa en oma. Maar het kunstwerk vertelt ons meer dan alleen het verhaal van rust na een drukke werkweek. Het herinnert ons eraan dat we allemaal af en toe een moment van rust nodig hebben, om op te laden en te genieten van het leven. Dus waarom niet even plaatsnemen op de stoel naast dit prachtige beeld?
De Bengel - Een beeld dat de magie van carnaval symboliseert
Locatie: Basischool de Bongerd, De Bengele 2 Nederweert.
Het vrolijke bronzen beeld 'De Bengel' is gemaakt door kunstenaar Ton Piepers uit Weert.
In 1995 vierde carnavalsvereniging 'De Bengels' haar 22-jarig bestaan en ter ere daarvan schonken ze dit kunstwerk aan Nederweert. Maar waar komt de naam 'De Bengel' eigenlijk vandaan? Nou, dat is een leuk verhaal! Vroeger stonden hier vlakbij op de plek van de Wilgenstraat huisjes, die bekend stonden als de 'Bengele huisjes'. Misschien woonden er deugnieten, maar hoe ze aan die naam kwamen is niet helemaal duidelijk, daar zijn verschillende verhalen over in omloop. Het kunstwerk 'De Bengel' illustreert precies datgene waar carnaval voor staat: plezier en ook een beetje ondeugendheid! Kijk maar eens naar de bengel op het beeld, met zijn speelse houding en twinkeling in zijn ogen. Een symbool van deugnieterij en levensvreugde. Het beeld toont de magie van carnaval. Het is een tijd van plezier, lachen en samen zijn. En misschien brengt deze bengel wel een glimlach op jouw gezicht en brengt hij je even terug naar de vrolijke festiviteiten van carnaval! Alaaf!
De Windvlaag - Een verbeelding van kracht en doorzettingsvermogen
Locatie: achter het gemeentehuis bij parkeerplaats aan de Loverstraat Nederweert.
Achter het gemeentehuis tref je het prachtige kunstwerk 'De Windvlaag' aan, gemaakt door kunstenaar Theo Walenberg uit Nederweert.
In 1984 schonk Theo Walenberg dit kunstwerk aan de gemeente Nederweert bij zijn vertrek uit de plaats. Het beeld is een wonderschone uitdrukking van een vrouw die tegen de wind in loopt. Een indrukwekkend beeld van doorzettingsvermogen en vastberadenheid!
De Zaaier - Een ode aan de traditie van de Brugfeesten
Locatie: Pastoor Maesplein Nederweert-Eind.
Voor de kerk in Nederweert-Eind staat 'De Zaaier', gemaakt door kunstenares Fien Bruekers uit Nederweert.
In het jaar 1985 werd dit kunstwerk aangeboden door het parochieel comité en de culturele commissie aan de bevolking van Nederweert-Eind. Maar waarom? Nou, als dank voor tien jaar van enthousiaste samenwerking tijdens de organisatie van de jaarlijkse Brugfeesten. Deze feesten waren een jaarlijks terugkerende viering van verbondenheid, traditie en saamhorigheid. Het beeld toont een zaaier die zijn zaden uitstrooit over het land, een symbool van hoop en voorspoed. Het kunstwerk is een eerbetoon aan de gemeenschap en de tradities van Nederweert-Eind. Op het voetstuk van het beeld staat een gedicht in dialect gegraveerd. De tekst herinnert ons eraan dat door samen te werken en elkaar te steunen, we oude tradities in ere kunnen houden en nieuwe herinneringen kunnen creëren.
De duigen van de buut - Een vrolijke groet van de Piepkukes
Locatie: Pastoor Maesplein Nederweert-Eind.
Op het Pastoor Maesplein is een creatie te bewonderen die is gemaakt door de gezamenlijke smeden van Openluchtmuseum Eynderhoof.
'De duigen van de buut' werd in 1996 onthuld ter ere van het 33-jarig bestaan, oftewel 3 x 11, van carnavalsvereniging de Piepkukes. Maar wat zijn nou eigenlijk die 'duigen van de buut'? Dat is een goede vraag! De term 'duigen' verwijst naar de gebogen stukken hout die werden gebruikt om een ton of een vat te maken. Maar wat heeft dat met carnaval te maken? Nou, de 'buut' is het traditionele podium waarop 'buutredners' en 'tonprater' plaatsnemen om hun grappen en sketches te vertellen. Dus eigenlijk is dit kunstwerk een eerbetoon aan deze feestelijkheden. Het is een vrolijke groet van de Piepkukes, van klein tot groot, die samen komen om te lachen, te feesten en plezier te maken tijdens carnaval. Dit kunstwerk herinnert ons eraan dat carnaval draait om gemeenschapszin en verbondenheid. Alaaf!
Beweging - Een harmonieuze groet op de vijfsprong van Budschop
Locatie: de vijfsprong in Budschop.
Op de vijfsprong van Budschop is het kunstwerk 'Beweging' te bewonderen. Het kunstwerk is gecreëerd door het Nederweerter bedrijf Smolenaers Constructie en Plaatwerk.
In 2011 werd dit roestvrij stalen kunstwerk onthuld, en het is een ware blikvanger. Wist je dat er een grote symbolische waarde in schuilt? Ik ben benieuwd hoe jij dit ervaart. De S-vorm staat voor verschillende betekenissen: ten eerste symboliseert het 'samenwerking' en daarmee is het een eerbetoon aan de inwoners van Budschop die samen de schouders eronder zetten om hun dorp te versterken en mooier te maken. Daarnaast kun je er ook een 'Sol-Sleutel' in zien, die staat voor de harmonie, van oudsher een belangrijk element in een hechte gemeenschap als Budschop. Maar er is meer! Het oog van de krul geeft aan dat de inwoners van Budschop altijd vooruit willen kijken, naar de toekomst en de verdere ontwikkeling van hun dorp. En valt je het open karakter van het ornament op? Dat symboliseert het open karakter van het plein, waar allerlei activiteiten plaatsvinden en waar iedereen welkom is!
Evenwicht - Een balans tussen mens en natuur
Locatie: Brandweerkazerne aan de Smisserstraat Nederweert.
Bij de Brandweerkazerne aan de Smisserstraat staat een indrukwekkende creatie. Het kunstwerk heeft als titel 'Evenwicht' en is op geheel vrijwillige basis ontworpen door Ria Klaessens die werkzaam is bij de gemeente Nederweert.
Ik vertel je graag iets meer over de achtergrond van dit werk, dat is gemaakt van cortenstaal. De kunstenares creëerde het in 2021 bij Openluchtmuseum Eynderhoof. Daarna werd het geplaatst voor de Brandweerkazerne. Zoals je ziet heeft het kunstwerk de vorm van een bij. Het staat symbool voor de delicate balans tussen mens, dier en natuur. De bij is natuurlijk niet voor niets gekozen als onderwerp voor dit kunstwerk. Bijen en andere insecten hebben het momenteel moeilijk. Door allerlei factoren worden ze bedreigd in hun voortbestaan. En dat is zorgwekkend, want bijen spelen een cruciale rol in ons ecosysteem door te zorgen voor bestuiving van planten, waaronder veel gewassen die wij mensen eten. Daarom is het zo belangrijk dat we zorgen voor de bescherming van bijen en hun leefomgeving. Het kunstwerk herinnert ons hieraan en roept op tot actie om de balans niet te verstoren en onze natuur te beschermen. Maar dat is nog niet alles! In het kunstwerk is ook het logo van de brandweer verwerkt. De vrouwen en mannen van de Nederweerter brandweer beschermen onze veiligheid, zoals wij samen de bijen en de natuur zouden moeten beschermen!
Nederweert blijft in beweging - Een verhaal van ontmoetingen
Locatie: Burgemeester Hobusstraat Nederweert.
'Nederweert blijft in beweging' is een kunstwerk van neolith en staal dat is gecreëerd door kunstenaar Antoinet Verhagen.
Dit kunstwerk, dat in 2023 werd onthuld, vertelt het verhaal van ontmoeten en verbinden. Je moet daarbij weten dat we ons op de locatie van de voormalige sporthal bevinden. Bovenop de sokkel zien we een hurkend persoon die naar beneden reikt, en daaronder een klimmend kind dat naar boven reikt. Jong en oud ontmoeten elkaar hier in een eeuwige cyclus van beweging en groei. Maar wist je dat de kunstenares haar inspiratie haalde uit een gedicht van een lokale inwoner? Het gedicht, geschreven in dialect, is op de betonnen fundering gegraveerd. Lees het maar eens. Het herinnert ons eraan dat Nederweert altijd in beweging is geweest, vanaf de tijd dat 'ome Piet van Wienders' beheerder van de sporthal was tot nu. En dat jong en oud elkaar hier ontmoeten, elkaar inspireren en samen bouwen aan een nieuw thuis.