Natuurroute
Nederweert staat bekend om haar natuurgebieden een groene omgeving. De Natuurroute is een prachtig fietsroute van 81 km die de verschillende natuurgebieden met elkaar verbindt.
Algemene informatie
De Natuurroute van Nederweert voert je langs en door bijzondere natuurgebieden, met prachtig natuurschoon. Vele kilometers fietspad laten je genieten van het landschap en de natuur. Stap op de fiets en ontdek Nederweert en haar kerkdorpen!
De route voert via de knooppunten
05 – 94 – 68 – 66 – 63 – 08 – 84 – 74 – 70 – 72 – 82 – 03 – 06 – 15 – 14 – 13 – 18 – 19 – 20 – 10 – 11 – 04 – 02 – 01 – 71 – 12 – 07 – 05 en kan bij elk knooppunt gestart worden.
De route kan ook in tegengestelde richting gefietst worden.
Onderweg zijn diverse horecagelegenheden waar je onder het genot van een drankje of een lunch van de unieke omgeving kunt genieten.
Afstappers
Buitencentrum de Pelen bij knooppunt 5
Buitencentrum De Pelen ligt aan de rand van Nationaal Park De Groote Peel. Het is het start- en eindpunt van verschillende wandel- en fietsroutes. In het bezoekerscentrum zijn fiets- en wandelkaarten, boeken en souvenirs te koop. Bij de informatiebalie worden doe- en ontdektochten verhuurd en starten diverse leuke activiteiten.
Weerterbos tussen knooppunten 66 en 70
Droge en vochtige bossen, vennen, vochtige graslanden en kleine heideveldjes vormen het gebied. Er lopen edelherten, uniek in Limburg. Het Weerterbos is een Natura 2000-gebied en heeft zo de hoogste Europese beschermingsstatus.
Sarsven en de Banen tussen knooppunt 3 en 6
Tussen Nederweert-Eind en de zuidrand van Weert strekt zich een langgerekt vennengebied uit. De Banen, Sarsven, Kwegt, Schoorkuilen en Roeventerpeel maken er deel van uit. De met elkaar in verbinding staande vencomplexen herbergen veel en bijzondere natuurwaarden. Er ontwikkelt zich een unieke venflora en de vennen zijn belangrijk voor libellen, water- en moerasvogels. Een deel van het gebied heeft dan ook de hoogste Europese beschermingsstatus: Natura 2000-gebied.
De Zoom tussen knooppunt 3 en 14
De Zoom is een enclave in het agrarisch cultuurlandschap die door de invloed uit het agrarisch land merendeels vergrast en verdroogd is. Net als enkele andere natuurgebieden in de omgeving maakt het deel uit van de Peelrestanten, de na de ontginning gespaarde resten van het oorspronkelijke hoogveenlandschap.
De Groote Moost tussen knooppunt 13 en 11
In de zwak gebufferde vennen, in de poelen en op een vochtig schraalland met een mozaïek van blauwgrasland en natte heidevegetatie komen op kleine oppervlakken nog veel bijzondere plantensoorten voor. De Groote Moost (en de Kleine Moost) zijn Peelrestanten die door kwel uit de Noordervaart nog behoorlijk nat zijn.
Noordervaart tussen knooppunt 10 en 04
In 1803 besluit Napoleon tot de aanleg van de Noordervaart. In 1810, als al een gedeelte van het werk is uitgevoerd, wordt de verdere aanleg stilgelegd. Om de Peel te ontginnen wordt het kanaal van Nederweert, eerst tot achter Meijel en later tot Beringe, bevaarbaar gemaakt. De aanleg van het kanaal bracht veel teweeg in deze streek; de komst van duizenden vreemde arbeiders en het doorsnijden van de wegenstructuur. Het gaf echter ook kansen zoals de ontwikkeling van industrieterreinen en bevloeiing van droge grond. Sinds 2017 is het kanaal definitief gesloten voor de scheepvaart.
Openluchtmuseum Eynderhoof tussen knooppunt 04 en 02
Wie wil weten hoe men in de Peel leefde en werkte, kan dat in het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof zien. Eynderhoof bestaat sinds 1990 en is bekend om haar ambachten. Het overdragen van tradities en gebruiken in de prachtig herbouwde panden maken Eynderhoof tot een echt Peeldorp uit het jaar 1900.
Kanalenviersprong bij knooppunt 02
De kanalenviersprong in Nederweert is een bijzonder gebied in Nederland. Alleen al de geschiedenis van de aanleg van de kanalen en de bijbehorende sluizen, bruggen en sifons maken het gebied uniek. Samen met de restanten uit de Romeinse tijd en de Tweede Wereldoorlog en de nabijheid van prachtige natuurgebieden maakt dit een aantrekkelijk gebied voor recreatie.
Het fietsroutenetwerk, hoe werkt het?
- Op de fietsroutekaart zie je verschillende nummers. Dit zijn de zogenaamde knooppunten.
- De afstand tussen de knooppunten is op de kaart aangegeven.
- Onderweg volg je de genummerde groene borden waarmee je van knooppunt naar knooppunt kunt fietsen.
Wij wensen je heel veel fietsplezier!
Adressen voor onderweg
Ospeldijk
Knooppunt 5
Buitencentrum de Pelen
Maarheeze
Tussen 63 en 84
Centrum met diverse horeca
Nederweert
Tussen 74 en 70
Peerkesbosch
Tussen 02 en 01
Centrum met diverse horeca
Nederweert-Eind
Tussen 03 en 06
Mildershoof
Ospel
Tussen 71 en 12
Centrum met diverse horeca