Vragen en antwoorden
Algemeen
Wat zijn flexwoningen?
Flexwoningen zijn compacte, sociale huurwoningen die bedoeld zijn voor mensen die snel huisvesting nodig hebben. Ze bieden een oplossing voor de dringende woningvraag en staan de permanente bouw van woningen niet in de weg. Flexwoningen worden geplaatst voor een periode van minimaal 15 jaar en maximaal 30 jaar. Zie voor meer informatie over het uiterlijk van de flexwoningen, vraag 5.
Waarom kiest de gemeente voor flexwoningen?
Binnen Nederweert zijn er veel woningzoekenden waaronder mensen die met spoed een woning nodig hebben. Tegelijkertijd heeft de gemeente de verplichting om statushouders en Oekraïners te huisvesten. Door flexwoningen te bouwen, wordt het woningaanbod tijdelijk uitgebreid, zodat de wachttijd niet verder oploopt. Deze woningen vormen een overbrugging totdat de geplande nieuwbouwprojecten zijn afgerond. Hiermee kan de gemeente zowel inwoners van Nederweert met een urgente woonvraag, zoals spoedzoekers en starters, als Oekraïners en statushouders eerder voorzien van passende huisvesting.
Met wie werkt de gemeente samen?
De gemeente Nederweert werkt nauw samen met woningcorporatie Wonen Limburg. Deze woningcorporatie is actief betrokken bij verschillende projecten met flexwoningen in gemeenten in de regio.
Zijn flexwoningen hetzelfde als de opvang locatie op het evenementterrein aan de Randweg/Florastraat?
Nee, deze flexwoningen zijn niet hetzelfde als de opvang locatie op het evenementterrein aan de Randweg/Florastraat. De woningen hebben een andere doelgroep, uitstraling en periode dat ze op de locatie staan dan de opvanglocatie aan de Randweg/Florastraat.
Doelgroep: Flexwoningen zijn bedoeld voor een diverse groep mensen, waaronder starters en spoedzoekers uit Nederweert, statushouders en Oekraïners die op zoek zijn naar tijdelijke woonruimte. Ze bieden een oplossing voor het algemene woningtekort.
De opvanglocatie aan de Randweg/Florastraat is specifiek ingericht om vluchtelingen tijdelijk onderdak te bieden. Een vluchteling is iemand die zijn land heeft verlaten en in Nederland asiel aanvraagt. Een statushouder daarentegen is een vluchteling wiens asielaanvraag is goedgekeurd. Zij hebben een verblijfsvergunning gekregen, waardoor ze officieel in Nederland mogen blijven en wachten op een geschikte woning.
Uitstraling: Flexwoningen zijn volwaardige woningen met aandacht voor kwaliteit, comfort en een uitstraling die bij de omgeving past. Ze hebben eigen voorzieningen, zoals een keuken en badkamer. De noodopvang aan de Randweg/Florastraat is eenvoudiger ingericht en bedoeld voor groepen mensen en heeft meer gezamenlijke ruimtes. Deze noodopvang heeft niet de uitstraling en voorzieningen van een normale woning.
Periode: Flexwoningen kunnen langere tijd op één plek blijven staan, meestal 10 tot 15 jaar. De opvanglocatie aan de Randweg is een kortdurende noodoplossing voor een aantal maanden.
Over de woningen
Hoe zien de flexwoningen eruit?
De flexwoningen zijn compacte, grondgebonden woningen met een oppervlak van 40 tot 55 m². Ze hebben een slimme indeling met een woonruimte, keuken, badkamer, slaapkamer en een kleine achtertuin.
De gemeente en woningcorporatie kiezen voor kwalitatieve woningen die eruitzien als volwaardige huizen en goed passen in de omgeving. Ze zijn duurzaam, veilig en comfortabel.

Worden er extra voorzieningen gerealiseerd bij de flexwoningen?
Op het terrein bij de flexwoningen worden basisvoorzieningen gerealiseerd, zoals parkeerplaatsen, groenvoorzieningen en plekken voor het aanbieden van huishoudelijk afval. Daarnaast wordt de buitenruimte rondom de woningen netjes ingericht.
Welke kwaliteitseisen gelden voor de flexwoningen?
De flexwoningen zijn van goede kwaliteit en voldoen aan alle regels van het Bouwbesluit. Ze worden volledig in de fabriek gemaakt, kant-en-klaar naar de locatie gebracht en daar geplaatst. Daarna worden ze aangesloten op riool, water en elektriciteit.
De gemeente stelt eisen aan de uitstraling en leefbaarheid van de woningen, terwijl de Rijksoverheid via het Bouwbesluit regels bepaalt waaraan de woningen moeten voldoen.
Is een flexwoningen hetzelfde als een woonwagen of een tiny house?
Nee, een flexwoning is niet hetzelfde als een woonwagen of een tiny house. Het verschil zit vooral in het doel, gebruik en de regelgeving.
Flexwoningen worden ingezet als tijdelijke oplossing voor het woningtekort. Ze worden volledig in de fabriek gebouwd en kant-en-klaar naar de locatie gebracht, waar ze direct geplaatst worden. Het doel is om snel betaalbare woningen beschikbaar te maken die voldoen aan de huidige eisen voor kwaliteit en comfort.
Woonwagens daarentegen horen bij de woonwagencultuur. Ze staan op wielen en worden meestal geplaatst op speciale standplaatsen. Hoewel ze technisch gezien verplaatsbaar zijn, blijven ze vaak langdurig op één plek staan en worden ze als permanente woning gebruikt.
Tiny houses zijn kleine, duurzame huizen die vaak off-grid zijn. Ze zijn ontworpen voor mensen die bewust kiezen voor een eenvoudige levensstijl met minder ruimte en een kleinere ecologische voetafdruk. In tegenstelling tot flexwoningen zijn tiny houses vaak een bewuste, permanente keuze van de bewoner en niet bedoeld als oplossing voor het woningtekort.
Hoe lang blijven de flexwoningen staan en waarom?
Flexwoningen blijven minimaal 15 jaar op een locatie staan. Na deze periode kan worden besloten om de termijn met nog eens 15 jaar te verlengen of om de woningen naar een andere locatie te verplaatsen.
Deze termijn is gekozen omdat de bouw en plaatsing van de woningen veel kosten met zich meebrengen.
Door de woningen voor een langere periode te plaatsen, minimaal 15 tot maximaal 30 jaar, worden de kosten beter verdeeld en is het financieel haalbaar.
Over de locaties
Welke locaties werkt de gemeente verder uit?
De gemeente wilt op twee locaties flexwoningen plaatsen:
- Het perceel aan de rand van Hoebenakker, op de hoek van Bosserstraat/Eisenhowerstraat
- Het perceel naast De Tref aan Boeket
In totaal gaat het over ongeveer 27 flexwoningen, ongeveer 10 tot 20 woningen per locatie
Hoe is de gemeente tot deze locaties gekomen? Waar is op gelet?
De gemeente begon met een lijst van mogelijke locaties, gebaseerd op bekende ontwikkelgebieden binnen de gemeente. Vervolgens is deze lijst teruggebracht tot een selectie door de locaties te beoordelen op verschillende criteria. Hierbij is gekeken naar milieuaspecten (zoals geluid, geur en bodemkwaliteit), de grootte van de kavel (geschikt voor 10-20 woningen), eigendom (bij voorkeur gemeentelijk bezit), draagvlak (afstand tot bestaande bebouwing), spreiding (locaties niet te dicht bij elkaar), ligging (in of dichtbij dorps- of stadskernen) en de nabijheid van voorzieningen zoals infrastructuur.
Door deze zorgvuldige beoordeling zijn locaties gekozen die zowel praktisch als strategisch geschikt zijn voor flexwoningen.
Wat gebeurt er als de woningen weer worden weggehaald?
De locaties krijgen na de gebruiksperiode een nieuwe bestemming. Dit kan bijvoorbeeld de bouw van permanente woningen zijn.
Over de bewoners
Voor wie zijn de flexwoningen bedoeld?
De flexwoningen zijn bedoeld voor verschillende doelgroepen:
- Starters en spoedzoekers uit Nederweert (bijvoorbeeld na een scheiding of bij vertrek uit opvang).
- Statushouders (voormalige asielzoekers met een verblijfsvergunning).
- Oekraïense vluchtelingen met recht op opvang in Nederland.
De gemeente en Wonen Limburg streven hierbij naar een goede mix van deze groepen per locatie.
Zijn de woningen bedoeld voor 1 persoonshuishoudens of voor gezinnen?
Binnen de gemeente is er vooral behoefte aan (kleine) gezinswoningen. De flexwoningen worden daarom geschikt gemaakt voor huishoudens van 1 tot 3 personen.
Kunnen woningzoekenden uit de buurt ook een flexwoning krijgen?
Ja, zeker. De flexwoningen zijn ook bedoeld voor starters en mensen uit de buurt die snel een woning nodig hebben. Hoe de woningen worden toegewezen aan de doelgroepen, wordt later in het proces bepaald.
Zorgen de flexwoningen voor overlast?
De gemeente en Wonen Limburg doen er alles aan om overlast te voorkomen. Het beheer van de woningen wordt goed geregeld en er worden zijn duidelijke afspraken met de bewoners.
Over het proces en planning
Wat is de huidige stand van zaken?
De gemeente Nederweert en Wonen Limburg hebben een intentieovereenkomst getekend. Dit betekent dat ze samen onderzoeken of het plan voor de twee locaties haalbaar is.
Wat zijn de volgende stappen?
De komende maanden worden de mogelijkheden voor de flexwoningen onderzocht. Hierbij wordt gekeken naar de financiële en milieutechnische haalbaarheid, ruimtelijke inpassing en de wensen van omwonenden.
Als alles gaat volgens plan, wanneer kunnen de woningen dan opgeleverd worden?
Als alles volgens plan gaat, wordt verwacht dat de flexwoningen in het najaar van 2026 bewoond kunnen worden.
Hoe worden de omwonende betrokken?
De gemeente en Wonen Limburg vinden het belangrijk om omwonenden te betrekken bij het proces. Daarom worden er informatiebijeenkomsten georganiseerd waar u vragen kunt stellen, uw adviezen kunt geven en op de hoogte wordt gehouden van de vervolgstappen.
De eerste bijeenkomst is op woensdagavond 7 mei van 19:00 tot 21:00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.
Informatie en contact
Op welke wijze wordt ik op de hoogte gehouden over het onderwerp flexwonen?
De website wordt de komende maanden steeds bijgewerkt met de nieuwste informatie over flexwonen. Bij belangrijke stappen in het proces delen we updates.
Hoe kan ik mijn vragen of zorgen delen?
Tijdens de informatiebijeenkomst op 7 mei geven we graag antwoord op uw vragen. Mocht u niet kunnen wachten tot dit moment, neem dan gerust contact op via info@nederweert.nl.
Moet ik mij aanmelden voor de informatiebijeenkomst?
Nee, aanmelden is niet nodig. U bent van harte welkom op 7 mei van 19:00 tot 21:00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis (Raadhuisplein 1, Nederweert).
De inloop is vanaf 19.00 uur, met een start om 19.15 uur.