Verloren en gevonden voorwerpen

Wat is het?

Sleutelbos verloren of de portemonnee kwijt? Of u bent juist de eerlijke vinder? Voor verloren en gevonden voorwerpen is de gemeente Nederweert aangesloten bij iLost. Hier kunt u direct 24 uur per dag en 7 dagen per week een gevonden voorwerp melden of bekijken of uw verloren item gevonden is.

Iets gevonden? Na aangifte via deze site bewaart u het voorwerp bij voorkeur thuis voor de rechtmatige eigenaar. Als de eigenaar zich meldt, brengt de gemeente u met elkaar in contact. U kunt het voorwerp ook afgeven bij de receptie van het gemeentehuis. Een afspraak maken is normaal gesproken niet nodig.

Direct een melding doen

Wat moet ik doen?

Is uw bezit gestolen?

Als u denkt dat uw eigendom is gestolen, dan doet u aangifte bij de politie. Dat kan via www.politie.nl/aangifte of op afspraak bij het politieservicepunt in het gemeentehuis.

Hebt u uw verloren voorwerp teruggevonden?

Meld dit aan de gemeente als u melding had gedaan van vermissing via de website iLost zodat de registratie kan worden verwijderd.

Ik wil mijn gevonden voorwerp ophalen. Hoe doe ik dat?

Als u de eigenaar bent van een van de geregistreerde voorwerpen, dan kunt u zich melden via de website iLost of bij de receptie van het gemeentehuis. Houd uw legitimatiebewijs bij de hand. U krijgt de contactgegevens van de vinder of u kunt ter plaatse het gevonden voorwerp mee naar huis nemen.

Welke verloren of gevonden voorwerpen kan ik melden bij de gemeente?

Fiets, hand-, dames-, schouder- of rugtas, portemonnee, bankpas, mobiele telefoon, camera, laptop, mp3-speler, andere apparatuur, horloge, ring, andere sieraden, et cetera kunt u allemaal registreren via de website en thuis in bewaring nemen.

Sleutels

Sleutels worden vaak verloren en weer teruggevonden. Ze worden niet altijd geregistreerd, omdat ze vaak moeilijk te omschrijven zijn en veel op elkaar lijken. Bent u sleutels verloren of heeft u ze gevonden? Kom dan naar de receptie van het gemeentehuis.

Gevonden rij- en reisdocumenten

Gevonden rij- en reisdocumenten (rijbewijs, identiteitskaart, paspoort of verblijfsdocument) mag u als vinder niet in bewaring nemen. Deze moet u altijd inleveren bij de receptie van het gemeentehuis. Is uw rij- of reisdocument gestolen of vermist? U hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie. Ook niet als uw paspoort of identiteitskaart is gestolen. U moet wel een verklaring van vermissing afleggen bij de gemeente. Dit is nodig om misbruik van uw oude reisdocument tegen te gaan en voor de aanvraag van een nieuw reisdocument.

Dieren

Bent u uw huisdier kwijt of hebt u een dier gevonden? Meld dit dan bij de gemeente, dierenasiel De Beestenboel in Weert of de dierenambulance Midden-Limburg.

In Nederweert worden de vermiste en gevonden huisdieren geregistreerd op de website iLost. Deze huisdieren worden ondergebracht bij dierenasiel De Beestenboel in Weert.

Bij zwerfhonden en -katten die u aantreft kunt u ook rechtstreeks de heer Linders benaderen die voor de gemeente Nederweert de opvang en eventueel het onderbrengen bij het dierenasiel verzorgt. Hij is te bereiken op 06-22108529.

Overige gevonden dieren worden niet geregistreerd, maar ondergebracht bij de Dierenambulance Midden-Limburg. Eigenaren worden verwezen naar de dierenambulance.

Onbeheerde brommer, scooter, motor of auto aangetroffen

Bel het Regionaal Service Centrum van de politie op het telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief). Negeert u in dit geval de telefonische mededeling dat u voor gevonden voorwerpen bij de gemeente moet zijn. Onbeheerde motorvoertuigen zijn vrijwel altijd gestolen. De medewerker van de politie neemt uw melding op met het betreffende wijkteam of zorgt ervoor dat de politie ter plaatse komt.

Parkeervignet verloren

Als u een parkeervignet (parkeervergunning of gehandicaptenparkeerkaart) bent verloren, dan moet u hiervan aangifte van verlies of vermissing doen bij de gemeente. U krijgt dan per post een bewijsbrief van verlies. Met deze bewijsbrief kunt u bij de gemeente een (duplicaat) parkeervignet krijgen.

Fiets gevonden

Heeft u een fiets gevonden die in goede staat is en niet op slot? Dan kunt u de fiets aanmelden via de website iLost, hiervan telefonisch melding doen of dit bij de receptie van het gemeentehuis doorgeven. Zo helpt u de eigenaar zijn fiets terug te vinden.

Na de melding heeft u de volgende keuze:

  • u bewaart de fiets zelf thuis
  • u brengt de fiets naar de gemeentegarage
  • u belt met de receptie van de gemeente met het verzoek de fiets bij u op te halen.(via de receptioniste wordt u in contact gebracht met de buitendienst, die de fiets bij u op kan komen halen)

Is de fiets in zo’n slechte dat hij is aan te merken als fietswrak? Dan kunt u contact opnemen met de gemeente om de fiets te verwijderen. De gemeente houdt regelmatig fietswrakkenacties.

Hoe werkt het?

Plicht om terug te geven, aangifteplicht en zorgplicht

Wie een voorwerp vindt, moet dit zo snel mogelijk teruggegeven aan de eigenaar. Als de vinder niet weet wie de eigenaar is, moet hij het voorwerp zo snel mogelijk na de vondst melden bij de gemeente of via de website iLost. Na melding kan de vinder kiezen om het voorwerp thuis te bewaren of in bewaring te geven bij de gemeente.

Een gevonden voorwerp thuis bewaren

Als de vinder het voorwerp zelf bewaart, dan is hij verantwoordelijk voor het voorwerp. Dat houdt in dat het voorwerp in dezelfde staat moet blijven als bij de vondst. Hij moet dus ook voor het eventuele onderhoud van het voorwerp zorgen. De vinder is verplicht het voorwerp één jaar te bewaren.

Als de eigenaar zich binnen één jaar bij de vinder meldt, is de vinder verplicht om de eigenaar zijn eigendom terug te geven. Dat betekent dat de vinder:

  • de vondst bij zichzelf thuis laat ophalen door de eigenaar, of
  • de vondst naar de eigenaar terugbrengt, of
  • de vondst naar de gemeente brengt, zodat de eigenaar zijn eigendom bij de gemeente op kan halen.

Een gevonden voorwerp in bewaring geven bij de gemeente

In plaats van het gevonden voorwerp zelf te bewaren, kan de vinder het voorwerp ook bij de gemeente in bewaring geven. De gemeente is dan verantwoordelijk voor het bewaren en de vinder heeft er geen omkijken meer naar. Als de eigenaar zich niet meldt, is de vinder echter niet automatisch eigenaar. Lees hieronder meer over eigenaar worden van een vondst als de gemeente deze in bewaring geeft.

De gemeente kan ook vorderen dat de vinder het voorwerp bij de gemeente in bewaring geeft. De vinder is dan verplicht het voorwerp bij de gemeente in bewaring te geven. Dit komt bijvoorbeeld voor bij politieonderzoek.

Eigenaar worden van een vondst als de vinder deze zelf bewaart

Als de vinder het voorwerp zelf bewaart, en de eigenaar zich binnen één jaar niet heeft gemeld, dan wordt de vinder eigenaar van het voorwerp. Hij mag dan zelf bepalen wat hij met het voorwerp doet. De termijn van één jaar begint op de dag nadat de vinder het voorwerp bij de gemeente heeft gemeld.

In bewaring bij vinder thuisIn bewaring gegeven bij gemeente
Niet kostbaar(waarde niet meer dan € 450,-) 



Kostbaar(waarde van € 450,- of meer)
Bewaartermijn 1 jaar:
Na 1 jaar wordt vinder eigenaar.

Bewaartermijn 1 jaar:
Na 1 jaar wordt vinder eigenaar, mits de vinder de zaak binnen 1 maand na die 12 maanden de zaak in eigendom neemt.

Bent u tevreden over deze pagina?