Verbeteragenda raad vastgesteld: wat ziet u hiervan terug?

Dit is een oud bericht.

Op dinsdag 9 februari stelde de raad de Verbeteragenda 2020 vast. De agenda beschrijft welke actiepunten er liggen voor vijf grote thema’s. Maar wat gaat u als inwoner merken van de verbeteragenda? Wat ziet u hiervan terug in de werkwijze van de raadsleden? We vatten het voor u samen.

Verzameling van actiepunten

De verbeteragenda is een verzameling van actiepunten waar de gemeente en de gemeenteraad mee aan de slag gaan.

Onderzoek

Om te komen tot deze verbeteragenda heeft een werkgroep het afgelopen jaar onderzocht hoe we het democratische proces kunnen verbeteren. Ook inwoners gaven via een enquête aan wat ze vonden van de werkwijze van raadsleden, het college van burgemeester en wethouders en ambtenaren.

De big five

Alle verbeteracties zijn onderverdeeld in vijf hoofdthema’s, te weten ‘Onderlinge samenwerking’, ‘Communicatie’, ‘Fractieondersteuning’, ‘Vergadervormen’ en ‘Participatie’. Een actiepunt dat als een rode draad door alle vijf de thema’s heen loopt, is dat de raad inwoners beter wil betrekken. Hiervoor gaat de gemeenteraad meer naar buiten en nodigt ze inwoners uit om mee te denken.

Naar buiten

De raad wil meer ‘naar buiten’ om op te halen wat er speelt in de gemeente. Bijvoorbeeld door initiatieven te bezoeken in de kernen. Daarnaast is zo’n werkbezoek ook goed voor de onderlinge (ver)binding tussen raadsleden. Dat moet de samenwerking tussen de verschillende fracties verbeteren.

Meedenken

De raad wil burgerparticipatie stimuleren door inwoners vroegtijdig te betrekken en met ze in gesprek te gaan. De eerder genoemde werkbezoeken dragen daar natuurlijk al aan bij. Maar er worden ook meedenkavonden georganiseerd waar een belangrijk onderwerp in de spreekwoordelijke spotlight wordt gezet. Voor 2021 zijn dat de onderwerpen ‘Afval’, ‘Bedrijventerreinen’, ‘Gezondheid’ en ‘Participatie/kleine kernen’. Inwoners worden ter zijner tijd van harte uitgenodigd om voor deze onderwerpen een bijdrage te leveren.