Veel gestelde vragen en antwoorden aanleg waterbuffer Lochtstraat
Buurtbewoners konden meepraten over het project. Onder meer via een (digitale) informatieavond en een inloop op locatie. Ook naar aanleiding van publicaties via onze eigen kanalen en de pers kon iedereen vragen stellen of anderzijds een bijdrage leveren. Daarnaast is een vergunningentraject doorlopen met mogelijkheden om invloed te hebben. Hieronder leest u een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden.
Hoelang duren de werkzaamheden
Het project duurt van 5 september tot eind 2022. De uitvoeringstijd is afhankelijk van weersinvloeden.
Waarom is de parkeerplaats van de Meester Schakenhof gekozen
De raad stemde in juni 2020 in met het aanpakken van de wateroverlast in de Lochtstraat. Hierbij is aangegeven dat dit in 2022 moet gebeuren. Voor het aanpakken van de wateroverlast zijn diverse opties onderzocht. Er bleven drie oplossingen over die zijn beoordeeld op een aantal onderdelen. Er is gekeken naar overlast voor de bewoners , de fysieke ruimte, technische uitvoerbaarheid en de kosten. Uiteindelijk bleef de locatie aan de Meester Schakenhof als beste over. Hier is het technisch mogelijk om een waterkelder te realiseren als oplossing voor de wateroverlast aan de Lochtstraat.
Mag volgens het bestemmingsplan een infiltratiekelder worden aangelegd?
Ja, het bestemmingsplan geeft ruimte om een waterbuffer/infiltratiekelder te bouwen op deze locatie.
Is er een vergunning nodig en zo ja is deze al afgegeven voor dit project?
Voor de aanleg van de kelder is een omgevingsvergunning nodig. Deze is aangevraagd nadat de technische uitvoering bekend was en inmiddels afgegeven.
Is bezwaar maken mogelijk?
Tegen de aanvraag van een omgevingsvergunning kon bezwaar worden gemaakt.
Welke inspraak hebben/hadden omwonenden?
We hebben inwoners vanaf het begin meegenomen bij het totale project, de herinrichting van het plein bij de Meester Schakenhof en het openbare groen.
Tot welke gewicht kunnen de parkeervakken op de Schakenhof belast worden na de herinrichting.
De kelder kan belast worden tot verkeersklasse 45. Dit houdt in zwaar vrachtverkeer. Er is dus voldoende draagkracht.
Verkeersveiligheid
Verkeerveiligheid is een belangrijk uitgangspunt bij de voorbereiding, uitvoering en afronding. De aannemer heeft voor de werkzaamheden een verkeersplan opgesteld met daarin alle maatregelen en parkeerverboden. Gaten, sleuven en ontgravingen zullen altijd veiliggesteld moeten zijn zodat niemand hier in kan vallen. Tijdens de werkzaamheden aan de Lochtstraat wordt een weghelft afgezet en met verkeersregelaars het doorgaande verkeer geregeld.
Ontgravingsdiepte / verzakkingen scheurvorming
Bodemonderzoek heeft aangetoond dat de ondergrond voldoende draagkracht heeft en dat er geen kans is op verschuivingen van de wanden van de ontgraven bouwputten of leidingsleuven.
Kans op schade aan de woning
De kans op scheurvorming in de woningen door de voorgenomen werkzaamheden wordt nihil geacht. Voorafgaand aan de werkzaamheden worden bewoners benaderd door het bedrijf Quattro Expertise om bestaande scheuren in en uitwendig vast te leggen. Mochten er toch scheuren ontstaan die aantoonbaar zijn te herleiden naar de uitvoering van werkzaamheden dan kunt u ons hiervoor aansprakelijk stellen.
Zorgt het werk voor overlast door grondwater
De grondwaterstand is lager dan het niveau waarop de werkzaamheden worden uitgevoerd. De werkzaamheden hebben daarom geen invloed op de grondwaterstand. De infiltratie vanuit de kelder naar het grondwater is gering. Het opgeslagen water wordt namelijk op korte termijn (binnen enkele dagen) weer teruggepompt naar het riool in de Lochtstraat.
Bronbemaling
Verticale bronbemaling is niet nodig voor de uitvoering van het project. Alleen bij hevige regenval en langdurige natte perioden zou dit eventueel nodig. Als dat het geval is heeft deze bemaling geen tot nauwelijks invloed op de grondwaterstand. Wel wordt de kelder drooggehouden van regen- en hangwater middels bemaling door horizontale drains.
Elektrische auto’s / laadpalen
Voor bewoners met een elektrische laadvoorziening aan huis die daar tijdens de bouwwerkzaamheden geen gebruik kunnen maken is een maatoplossing gezocht. Eigenaren van een dergelijke voorziening werd gevraagd zich te melden.
Is na de herinrichting op de Meester Schakenbof een openbare laadvoorziening gepland.
Er zijn geen openbare laadvoorziening gepland.
Pompput
Bij de ondergrondse infiltratievoorziening komt een pompput op de splitsing van de Meester Schakenhof en het pad naar de Lochtstraat, aan de noordzijde.
Uit welk materiaal bestaat de bodem en de zijafdichting van de infiltratievoorziening?
De zijwand wordt voorzien van betonplaten met openingen met water doorlatende platen rondom de kelder.
Hoe diep wordt er gegraven?
Er wordt +/- 3 meter diep gegraven.
Gaat er geheid worden?
Nee, er wordt niet geheid. Er wordt een zgn. berlinerwand aangebracht als tijdelijk bekisting.
Het tijdelijk parkeren van auto’s op andere parkeerplaatsen voelt niet goed. Hoe wordt de veiligheid/controle geregeld?
De tijdelijke parkeerplaatsen komen op een openbare plaats met voldoende verlichting. Er worden tijdens de uitvoering van het project geen extra camera’s geplaatst.
Hoe zijn de specifieke behoeften van de omwonenden geïnventariseerd? Denk aan beltaxi, leerlingenvervoer etc.
Bewoners die hiervoor zijn aangewezen konden zich vooraf melden zodat samen met de vervoerders een passende oplossing is gezocht.
Bereikbaarheid met scootmobiel en rollator
Er is een pad van de Meester Schakenhof naar de Lochtstraat. Dit pad wordt versmald maar blijft breed genoeg voor gebruik met de scootmobiel en/of rollator.
Wanneer de pomp water terugpompt naar het riool zorgt dit voorgeluid. Hoeveel decibel gaat dat zijn?
Het pompgemaal moet voldoen aan de wettelijke normering. We kunnen op voorhand niet exact voorzien om hoeveel decibel het gaat.
Hoe zit het met gevolgschade?
Inwoners worden benaderd voor een zogenaamde nul-opname waarmee ze later in geval van aantoonbare schade veroorzaakt door de waterbuffer de gemeente aansprakelijk kunnen stellen. Zie ook antwoord op eerdere vraag.
Wat zijn de ruimtelijke en stedenbouwkundige effecten van de aanleg van de waterbuffer voor de Meester Schakenhof?
De kelder komt ondergronds en is na afronding van de werkzaamheden niet meer te zien. Daardoor zijn er geen ruimtelijke of stedenbouwkundige effecten. De herinrichting van het openbaar gebied kan dat wel hebben. Daarom dat we dit opgepakt hebben met de inwoners.
Zijn er alternatieve systemen of oplossingen bekeken. Bijvoorbeeld het Rockflow systeem dat in de gemeente Schinnen is toegepast? Waarom viel de keuze op de water table?
Ja er zijn alternatieven bekeken. Deze oplossing blijkt de meest duurzame en praktisch uitvoerbare met de minste overlast voor de bewoners.
Welke locaties zijn afgevallen en waarom?
De alternatieve locaties waren het Speelveldje aan de Meester Schakenhof en een perceel aan de Zuster Armandastraat (noordelijk). De locaties vielen af vanwege de hoge kosten, de verwerving van gronden en de forse overlast voor bewoners bij de aanleg. Daarnaast adviseerde het waterschap negatief over de alternatieven.
Wat zijn de kosten van het project?
De totale kosten van het project bedragen +/- € 800.000,-.
Waar kan ik terecht met vragen tijdens de uitvoering
Voor vragen tijdens de uitvoering kunt u terecht bij uitvoerder Fons Taks van aannemer Vissers Ploegmakers, tel. 06 53 21 16 75.