Terugblikken naar het oprichtingsjaar 1968
Op 1 april 2024 organiseert het stichtingsbestuur van de Pinnenhof een feestelijk afscheid. Een periode van 56 jaar Pinnenhof wordt daarmee afgesloten. Een nieuw gebouw staat op papier in de steigers.
Het huidige stichtingsbestuur blikt terug naar het oprichtingsjaar 1968, aan de hand van publicaties in het Weekblad voor Nederweert.
Een vijfkoppig bestuur nam de taak op zich om het gemeenschapshuis vorm te geven. Rijks-, provinciale en gemeentelijke subsidies boden de benodigde gelden. Voor de inrichting was nog een aanzienlijk bedrag nodig. Reden voor een bliksemloterij. Aan inwoners werd gevraagd “met deze loterij rekening te houden en aan het welslagen daarvan mede te werken. Wij rekenen daarbij op U allen.” De loten vonden gretig aftrek, er konden immers mooie prijzen worden gewonnen, zoals een koelkast, schemerlamp of autoped. Ook was er een mooie prijs voor de naamgever van de voorziening. Basisschoolleerlinge Thea Bongers bedacht de winnende naam en mocht ‘op reis’ naar Amsterdam.
De vacature voor beheerder was helder: “De functie omvat een volledige dagtaak. Met onregelmatige werktijden moet rekening worden gehouden. Sollicitaties met opgave van verlangd salaris.” Of partijen op dat punt tot elkaar zijn gekomen, is onbekend. Hoe dan ook, een beheerder werd aangesteld om het pand te laten bruisen.
Op 15 juni 1968 opende gedeputeerde dhr. Lebens het pand. Hij stak de zevende pin in een turf ten teken van voltooiing. Er waren activiteiten voor jong en oud. Op zondag 16 juni was er een Hoogmis. De ‘overdracht’ van het gebouw aan de plaatselijke verenigingen was immers een belangrijke gebeurtenis.
Het gemeenschapshuis werd positief ontvangen, maar er waren ook criticasters. Zij vreesden voor commerciële activiteiten. “Dit is geenszins het geval”, stelde het bestuur. Er mochten immers geen bruiloften worden georganiseerd.
Het pand, met bibliotheek, gymnastiekzaal en gemeenschapshuis, kreeg een vriendelijke lichte kleur, want, zo stelde het bestuur, “hier in de schaduw van de St. Lambertuskerk klopt voortaan het hart van de plaatselijke gemeenschap, vindt de jeugd ontspanning, wordt de leescultuur bevorderd en kan het verenigingsleven zich ontplooien.”
Aan deze doelstelling is in de basis niets veranderd. Desgevraagd zegt Wethouder Carla Dieteren: “Het huidige gebouw heeft zijn taak meer dan volbracht. We gaan verder met de realisatie van een nieuwe multifunctionele accommodatie. Een voorziening voor Nederweert waarin professionele maatschappelijke organisaties en het Bibliocenter worden gehuisvest. Waar ook verenigingen en inwoners een thuis vinden. Kortom: een maatschappelijke basis die klaar is voor de toekomst en bovenal past bij Nederweert!”
Volg de ontwikkelingen via www.nederweert.nl/pinnenhof