Raad stelt erfgoedbeleid 2025-2031 vast
De missie: ons erfgoed beschermen, in stand houden en ‘beleefbaar’ maken
De gemeenteraad heeft een belangrijke stap gezet om het rijke erfgoed van Nederweert beter te beschermen, in stand te houden en ‘beleefbaar’ te maken voor inwoners en bezoekers. Het nieuwe erfgoedbeleid 2025-2031, dat de gemeente samen met historische verenigingen gaat uitvoeren, werd dinsdagavond door alle politieke partijen omarmd.
Dit beleid is opgebouwd rond drie thema’s:
(H)erkennen van erfgoed
Veel inwoners zijn zich nog niet bewust van de waarde van lokaal erfgoed, zoals historische gebouwen, landschappen en tradities. Door goede voorlichting wil de gemeente hier verandering in brengen. Zo dragen we bij aan het behoud van erfgoed en het versterken van de identiteit van Nederweert.
Verbeteren van kwaliteit en duurzaamheid
Veel karakteristieke panden en monumenten staan leeg of raken in verval. Nederweert wil eigenaren stimuleren om deze gebouwen te restaureren en een nieuwe bestemming te geven. Ook bekijken we hoe erfgoed kan bijdragen aan klimaatoplossingen, bijvoorbeeld door het landschap duurzaam in te richten.
Beleving van erfgoed
Erfgoed geeft Nederweert zijn unieke sfeer en maakt de gemeente aantrekkelijk voor inwoners en toeristen. De gemeente wil die beleving versterken door historische elementen een plek te geven bij dorpsvernieuwingen. En door erfgoed toegankelijker te maken voor publiek, bijvoorbeeld via wandelroutes, informatieborden en gerichte educatie op scholen.
Verhalen vertellen
De gemeenteraad stelde dinsdagavond eenmalig 300.000 euro beschikbaar. Dit geld wordt onder meer gebruikt om het erfgoed in onze gemeente uitvoerig in kaart te brengen. Aan de hand van een waardenkaart gaat de gemeente vervolgens concrete acties uitwerken. Ook is er veel aandacht voor goede communicatie met inwoners.
De raad is blij met het nieuwe erfgoedbeleid. Dit beleid maakt het bijvoorbeeld mogelijk om panden die nu nog geen beschermde status hebben beter te beschermen. “Zo kunnen we voorkomen dat er zaken gebeuren waar we achteraf spijt van hebben”, aldus D66-fractievoorzitter Martin van Montfort. Op zijn verzoek gaat de gemeente bekijken of er versneld kan worden gestart met educatieprojecten op scholen. “Ook vinden we het belangrijk dat we ons erfgoed goed ontsluiten en de verhalen van Nederweert doorgeven aan inwoners en toeristen. Projecten als deze gaan ons aan het hart.”
‘Zuinig op zijn’
Ook de andere fracties in de raad hechten grote waarde aan het beschermen, in stand houden en beleefbaar maken van het erfgoed. De samenwerking met lokale, historische verenigingen zien zij als een belangrijke voorwaarde om deze missie te laten slagen. Namens Nederweert Anders benadrukte Jan van Nierop dat erfgoed niet alleen over oude gebouwen gaat. “Ook de bolle akkers, kleine monumenten en specifieke, groene elementen in ons landschap behoren tot ons erfgoed. Daar moeten we zuinig op zijn.”
Preventie het sleutelwoord in beleidsplan schuldhulpverlening Nederweert 2025-2028
Nederweert: schulden voorkomen altijd beter dan wegwerken
Door het vaststellen van nieuw beleid kan Nederweert inwoners met financiële problemen eerder en beter helpen. Meer dan ooit zijn de inspanningen erop gericht om problemen vroegtijdig te signaleren en zo te voorkomen dat mensen in de schulden raken.
Het oude beleidsplan voor schuldhulpverlening wordt vervangen omdat Nederweert ervoor kiest om vanaf 1 januari nauw samen te gaan samenwerken met Weert. Onze buurgemeente focust al langer op preventie en behaalt hier goede resultaten mee. Naast het vroegtijdig signaleren van financiële problemen en het begeleiden van inwoners is er ook veel aandacht voor ondersteuning na de hulpverlening. Ook die nazorg vindt de gemeenteraad in Nederweert belangrijk.
Net als in de rest van Nederland belanden ook in onze gemeente steeds meer mensen in de schulden. “Een duidelijk signaal dat we serieus moeten nemen”, vindt raadslid Carin Sieben van JAN. “Wij zijn dan ook blij dat Nederweert inzet op vroegtijdig signaleren en hierbij ook oog heeft voor andere problemen, zoals laaggeletterdheid. Zo kunnen we voorkomen dat inwoners in een vicieuze cirkel belanden en zorgen we ervoor dat zij weer grip krijgen op hun situatie.”
Nu de contouren van het nieuwe beleid voor 2025-2028 zijn vastgesteld, gaat Nederweert samen met partners een uitvoeringsplan opstellen. Met een duidelijk communicatieplan zodat iedereen, dus ook mensen die moeite hebben met lezen, begrijpt wat er gaat gebeuren.
Raad steunt motie Nederweert Anders
‘Huisvesting internationale werknemers moet leefomgeving versterken’
Het huisvesten van internationale werknemers in Nederweert mag niet ten koste gaan van de ruimtelijke omgeving. Integendeel: de gemeente geeft initiatiefnemers pas toestemming als de leefomgeving voor inwoners aantoonbaar wordt verbeterd.
De gemeenteraad nam dinsdagavond unaniem een motie van deze strekking aan van Nederweert Anders. Tijdens een meedenkavond over de huisvesting van internationale arbeidskrachten, afgelopen november, constateerde de raad dat er een aanvulling nodig was op het beleid. Dit om te voorkomen dat de leefomgeving door nieuwe plannen wordt aangetast.
Met de motie van Nederweert Anders wordt deze garantie nu ingebouwd.
Plannen voor het huisvesten van buitenlandse werknemers zijn alleen mogelijk als ze bijdragen aan een betere kwaliteit van de omgeving. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van groen, het slopen van verouderde gebouwen of het aanleggen van duurzame voorzieningen. Ook mogen plannen niet voor overlast zorgen, zoals verkeersdrukte of geluidshinder.
Het college van B&W gaat de motie uitvoeren. Komend voorjaar krijgt de gemeenteraad een aangepast beleidsplan Huisvesting arbeidsmigranten voorgelegd.
De gemeenteraad Nederweert.