‘Pinnenhof op locatie Siem, evenementenhal bij De Bengele

Raad Nederweert

Raad enthousiast over nieuw, particulier plan voor multifunctionele accommodatie 

Als het aan de gemeenteraad ligt, komt de nieuwe MFA De Pinnenhof op Lambertushof, pal naast de kerk in het hart van Nederweert. De raad gaf het college van B&W dinsdagavond opdracht om te onderzoeken of de historische locatie Siem tot ‘huiskamer van Nederweert’ kan worden ingericht, een multifunctionele accommodatie (MFA) voor verenigingen en maatschappelijke organisaties. Voor podiumactiviteiten heeft Nederweert een andere plek op het oog. De gemeente gaat bekijken of de podiumfunctie kan landen op sportpark De Bengele..
Eind vorig jaar besloot de gemeenteraad om het verzoek om een extra investeringsbijdrage voor MFA De Pinnenhof op te schorten. Het college van B&W kreeg opdracht om naar andere locaties uit te kijken. Afgelopen dinsdag werden er twee alternatieven voorgelegd aan de raad.
 

Enthousiasme alom

De zes fracties dienden tijdens de raadsvergadering samen een motie in waarmee zij hun voorkeur uitspreken voor het plan van de familie Wijen (Roan Holding) en architect Bas van Grimbergen. Deze lokale initiatiefnemers willen de locatie Siem en het voormalige pand van Kruidvat ontwikkelen tot een multifunctioneel gemeenschapshuis. Een plek die onderdak biedt aan diverse verenigingen en organisaties, waaronder de bibliotheek.

Het CDA, de Nederweerter VVD, JAN, D66, Nederweert Anders en GroenLinks reageerden zeer positief op dit voorstel, dat het dorpshart in hun ogen serieus versterkt. “Fijn dat we nu als gemeenteraad samen de verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst van Nederweert”, zo verwoordde CDA-raadslid Mark Hoeben het gezamenlijke enthousiasme.
Via de aangenomen motie gaf de raad het college van B&W opdracht om te onderzoeken of het plan financieel en ruimtelijk haalbaar is.

MFA en podium gesplitst

Voor de verenigingszaal, die in eerdere Pinnenhof varianten onderdeel was van de multifunctionele accommodatie, hebben de initiatiefnemers andere plannen. Op sportpark De Bengele zien zij kansen voor het ontwikkelen van een evenementenhal. Een zaal waar niet alleen Nederweert, maar mogelijk de hele regio gebruik van zou kunnen maken. De gemeenteraad staat positief tegenover het losknippen van de podiumfunctie en wil dat Nederweert dit plan samen met ondernemers en culturele organisaties gaat uitwerken.

Een goed bereikbare evenementenhal aan de rand van het dorp zou verenigingen in Nederweert een podium voor allerhande activiteiten kunnen bieden. Denk aan carnavalsevenementen, concerten, toneeluitvoeringen en repetities. “Daarnaast past een evenementenhal prima in de beoogde ontwikkeling van dit gebied. Het kan de Bengele echt in beweging brengen”, aldus Martin van Montfort namens D66.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om het nieuwe gemeenschapshuis op de plek van de huidige Pinnenhof te bouwen. Toen vorig jaar bleek dat de kosten zouden oplopen tot ruim 11 miljoen euro, haalde de gemeenteraad de stekker uit dat plan. Het college kreeg de opdracht om op zoek te gaan naar alternatieve locaties.  Inmiddels heeft nieuwbouw op de bestaande plek niet langer de eerste voorkeur. Als een MFA gerealiseerd kan worden op Lambertushof, wil de gemeente het terrein aan de Kapelaniestraat bestemmen voor woningbouw. Ook daar heeft Nederweert een forse opgave te vervullen.

Samen de schouders eronder

Door de podiumfunctie los te koppelen van de MFA, blijft de bouw van de nieuwe Pinnenhof binnen het budget van 8,8 miljoen euro, dat de raad vorig jaar vaststelde. Doordat er in het gemeenschapshuis bijvoorbeeld minder geluiddempende maatregelen nodig zijn, zullen de kosten lager uitvallen, zo is de verwachting. De MFA kan zich straks volledig toeleggen op het bieden van onderdak aan verenigingen en organisaties.

Het college gaat de gekozen voorkeursvariant nu verder uitwerken en komt dan terug met een definitief voorstel naar de raad. De gebruikers van de nieuwe Pinnenhof worden nauw betrokken bij de verdere uitwerking. ‘Samen de schouders eronder’ luidt nu het motto.

Mocht een nieuwe MFA op Lambertushof onverhoopt toch niet haalbaar blijken, dan komt de bestaande locatie aan de Kapelaniestraat als plan B weer in beeld. Ook in dat geval wordt het podium losgekoppeld van het gemeenschapshuis. Een evenementenhal blijft een belangrijk onderdeel van de toekomstplannen voor De Pinnenhof.

‘Alleen pleisters plakken is niet genoeg’                                                                 

Naast veilige oversteek bij Brug 15 wil raad onderzoek naar duurzame verbetering N266-A2

De oversteek tussen Nederweert en Budschop bij Brug 15 wordt veiliger voor langzaam verkeer. De gemeenteraad koos dinsdagavond voor een pakket aan maatregelen om de verkeersveiligheid op dit drukke kruispunt te verbeteren. Daarnaast wil een meerderheid van de raad dat het college de mogelijkheden onderzoekt voor een nieuwe, duurzame verbinding tussen de N266 en de A2.

In april vorig jaar besloot de gemeenteraad om de geplande fietsbrug over de Zuid-Willemsvaart vanwege de hoge kosten te schrappen uit het omvangrijke verkeersproject voor de N275-N266-A2. In plaats daarvan stelde de raad een werkkrediet van één miljoen euro beschikbaar om de oversteek bij Brug 15 veiliger te maken voor langzaam verkeer.
Het college van burgemeester en wethouders ging met deze opdracht aan de slag. Uit een onderzoek van Ingenieursbureau Antea Group is gebleken dat het kruispunt relatief veilig is, maar dat er wel risicofactoren zijn die voetgangers en fietsers op bepaalde momenten een onveilig gevoel kunnen geven.

Haalbaar alternatief

Op basis van de bevindingen van dit onderzoek kreeg de gemeenteraad dinsdagavond drie mogelijke oplossingen voorgelegd. Het invoeren van éénrichtingsverkeer op de brug (pakket C) gaat de raad te ver. Omdat de omliggende kruispunten (N266-N275 en N275-Hulsenweg) de extra verkeersdrukte niet aankunnen, kan die maatregel leiden tot opstoppingen.

Voor de gemeenteraad was dit reden om voor een effectief en haalbaar alternatief te kiezen: Pakket B. Dit betekent dat er extra opstelruimte wordt vrijgemaakt, zodat fietsers de provinciale weg veilig kunnen oversteken. Verder komt er een fietssuggestiestrook aan de zuidkant van Brug 15 en worden de verkeerslichten zo ingesteld dat voetgangers of fietsers en kruisend autoverkeer niet gelijktijdig groen krijgen. Een noodaccu moet garanderen dat de stoplichten te allen tijde werken. Verder gaat de gemeente bekijken of het mogelijk is om flitspalen te laten plaatsen en hoe de T-splitsing op de sluiproute N266-Staat veiliger kan worden gemaakt.

Door bovengenoemde maatregelen wordt de verbinding tussen Nederweert en Budschop veiliger voor voetgangers, fietsers en minder validen, zonder de doorstroming van het overige verkeer te verstoren.

Meer dan pleisters plakken

Voor een meerderheid van de raad gaat dit veiligheidspakket niet ver genoeg. De fracties van D66, Nederweert Anders, GroenLinks, JAN en de Nederweerter VVD pleitten dinsdagavond voor een oplossing die verder gaat dan “pleisters plakken”. Door in te stemmen met een amendement, gaven zij het college opdracht om met de provincies Limburg en Brabant en de gemeenten Someren, Asten en Helmond in overleg te treden. Concreet willen zij dat Nederweert aandringt op een onderzoek naar de mogelijkheden voor een nieuwe, rechtstreekse verbinding tussen de N266 en de A2.

Het CDA stemde als enige partij tegen dit amendement. Raadslid Rolf Verheijen: “Hoezeer de verkeersveiligheid ons ook aan het hart gaat, de provincie is als wegbeheerder van de N266 verantwoordelijk en zal dus ook moeten bijdragen in de kosten. Voordat we een besluit nemen over maatregelen, willen we dan ook dat de gemeente eerst met de provincie in overleg treedt.”

Het amendement, dat met 10 stemmen voor en 5 tegen werd aangenomen, staat niet op zichzelf. Nederweert en de provincie besloten eerder al om de verkeersveiligheid voor inwoners en de doorstroming van het verkeer op de N266, N275 en de A2 flink te verbeteren. Op de planning staan extra op- en afritten op de snelweg, een rotonde met parallelwegen bij McDonald's, een fiets- en voetgangerstunnel onder de Randweg-Zuid en een nieuwe, grotere rotonde in Nederweert-Eind.

De gemeenteraad Nederweert