/pilot-ondernemingsplan-voor-agrariers
Ondernemers met ideeën of plannen om stikstof te reduceren binnen hun bedrijf kunnen zich vanaf woensdag 20 november aanmelden voor de pilot Ondernemersplan. De aanmeldtermijn sluit op vrijdag 28 februari 2025. De pilot staat open voor maximaal 20 deelnemers. We zullen op korte termijn starten met een groep ondernemers. Daarom moedigen we ondernemers aan om zich zo snel mogelijk aan te melden.
Wat is de pilot Ondernemingsplan?
Veel agrarisch ondernemers hebben ideeën of plannen voor de verduurzaming van hun bedrijf. Vaak is onduidelijk wat op bedrijfsniveau van ondernemers wordt verwacht en wat de kaders zijn voor een toekomstbestendige bedrijfsvoering. Daarmee is het perspectief voor veel agrariërs onduidelijk. De pilot Ondernemingsplan wil dit doorbreken en de sector ruimte bieden om te bewegen.
Gezamenlijk initiatief
Het doel van de pilot is het in de praktijk ‘testen’ of er via dit instrument perspectief aan agrariërs geboden kan worden voor de toekomst. Onderdeel daarvan is dat agrariërs een ondernemingsplan opstellen, gesubsidieerd door het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). Het gaat om een initiatief van de gezamenlijke overheden: gemeenten, provincies en waterschappen.
Wat zijn de voorwaarden?
De pilot staat open voor alle agrarische ondernemers in de gemeente Nederweert die in aanmerking komen voor de lbv- of lbv+-regeling. Er kunnen maximaal 20 deelnemers aan de pilot meedoen. Ook is het mogelijk om als collectief van agrarisch ondernemers een gezamenlijk plan op te stellen en deel te nemen. Ondernemers die eerder hebben aangegeven deel te willen nemen aan de pilot, worden door de zaakbegeleiders benaderd en geholpen bij het aanmelden.
Vraag het de zaakbegeleider(s)
Heb je vragen of heb je als agrariër in de gemeente Nederweert belangstelling voor de pilot Ondernemingsplan? Bel, mail of app naar een van de zaakbegeleiders:
- Ron Duijf, e-mail: r.j.p.duijf@minlnv.nl, tel. 06-31 20 79 87
- Leo van Lier, e-mail: l.m.vanlier@minlnv.nl, tel: 06-31 20 80 35
Waarom meedoen?
Als ondernemer maak je met een bijdrage van de overheid zelf een ondernemingsplan waarin je opschrijft welke maatregelen op jouw bedrijf een positieve bijdrage leveren aan stikstofvermindering en kwaliteitsverbetering voor natuur, water of klimaat.
Samenwerken en onafhankelijk
In de pilot werk je samen met de overheid. Dan kun je dus precies die maatregelen opnemen die vanuit je eigen praktijk werken voor jouw bedrijf. Een onafhankelijke adviescommissie met kennis van zaken beoordeelt vervolgens jouw plan. Als je plan toekomstbestendig is, krijg je van de overheid waar mogelijk ondersteuning bij de uitvoering van het plan, bijvoorbeeld in de vergunningverlening en subsidieregeling. De vrijwillige deelname aan de pilot bied je dus geen 100 procent zekerheid voor de toekomst, maar je krijgt wel richting en perspectief.
Wanneer is mijn plan toekomstbestendig?
De toekomstbestendigheid van het plan wordt getoetst door een onafhankelijke adviescommissie van experts met kennis van de thema’s stikstof, natuur, water en klimaat.
Hoeveel stikstofuitstoot moet ik verminderen?
Dat hangt af van je specifieke situatie af en wordt bij deelname aan de pilot besproken.
Welke begeleiding krijg ik?
Tijdens het maken van het plan kun je een agrarisch adviseur inschakelen. Je ontvangt hiervoor een financiële bijdrage. De zaakbegeleider vanuit de overheid is kosteloos beschikbaar om je door het pilotproces heen te begeleiden en om vragen over de pilot te beantwoorden.