Ondermijnende signalen bij verhuur van panden
Het komt dagelijks voor. Criminelen die panden huren voor hun criminele activiteiten om zelf buiten schot te blijven. U als verhuurder komt in de spotlights te staan als uw pand in verband wordt gebracht met drugscriminaliteit, witwassen of illegale huisvesting.
Strafbaar als verhuurder
Het is strafbaar om een pand te verhuren waarin drugs worden geproduceerd, geteeld of opgeslagen. Ook is het strafbaar om, ook al is dat onbedoeld, mee te werken aan witwassen of illegale huisvesting. U loopt bovendien risico op aanzienlijke schade in of aan uw pand. Denk aan doorgebroken (draag)muren, gaten in het dak, water- en brandschade. Wist u dat ook de kosten voor het opruimen van een hennepkwekerij of drugslab voor uw rekening kunnen komen? En dan zijn er nog bestuursrechtelijke sancties mogelijk, zoals het sluiten van uw pand en boetes oplopend tot tienduizenden euro’s. Bovendien kunnen maatregelen opgelegd worden door de hypotheekverstrekker, verzekeringsmaatschappij en energiemaatschappij. En uw reputatie wordt onherroepelijk aangetast. In dit soort zaken wilt u niet in verzeild raken.
Lees daarom onderstaande tips goed door.
Vóór het eerste contact met een mogelijke huurder
- Zorg dat u weet voor welke doeleinden het pand verhuurd mag worden. Doe dit voordat u tot verhuur overgaat. Raadpleeg bij twijfel uw gemeente.
- Kies zorgvuldig de wijze waarop u uw pand te huur aanbiedt. Criminelen reageren graag op particuliere advertenties;
- Laat u de verhuur door een makelaar verzorgen, kies dan voor een kantoor dat is aangesloten bij een brancheorganisatie.
- Bij verhuur via een makelaar: maak duidelijke afspraken over intake, screening, huurcontract, financieel beheer, technisch beheer en toezicht. En besef dat u, ook als u verhuurt via een makelaar, ook zelf verantwoordelijk blijft.
- Bedenk vooraf wie toezicht gaat houden op het pand en op het gebruik ervan. Zorg dat die persoon op de hoogte is van alle regels.
Contact met mogelijke huurder
- U kunt maar één keer nee zeggen tegen een poging tot ondermijnende criminaliteit. Maakt u in deze fase de verkeerde keuze, dan kunt u binnen de kortste keren in een illegale situatie verzeild raken. Wees dus zeer kritisch en alert.
- Zorg dat u voldoende contactgegevens (telefoonnummer, e-mailadres) van de mogelijke huurder hebt.
- Vraag al in het eerste fysieke contact naar legitimatie.
- Check de persoon op internet, via Google, Facebook, LinkedIn en Twitter.
- Ontmoet de mogelijke huurder meerdere malen persoonlijk, of laat de makelaar dit contact verzorgen.
- Wees alert bij steeds wisselende personen. Doe alleen zaken met de potentiële huurder, niet met personen die namens de huurder spreken. Is er ook iemand anders aanwezig, vraag dan naar diens rol.
- Laat ook al direct weten welke papieren u vooraf wilt zien (bijvoorbeeld legitimatie, een uittreksel KvK en/of een jaaropgave van de werkgever).
- Bespreek uitgebreid met welk doel de huurder van het pand gebruik wil maken.
- Bespreek op welke wijze huurder zijn inkomen verdient.
- Bij een woning: vraag naar het huidige woonadres en vraag ook hoelang de persoon daar al woont.
- Bij een bedrijfspand: vraag naar de huidige bedrijfslocatie.
Bij een voorgenomen huurovereenkomst
- Vraag altijd om originele documenten, geen kopieën. Controleer op echtheid.
- Vraag om een geldig identiteitsbewijs. Maak een kopie van het origineel met de app Kopie ID.
- Vraag om een recent uittreksel uit de Basisregistratie personen (BRP).
- Controleer alle documenten zorgvuldig.
- Zorg bij de verwerking van persoonsgegevens dat u zich aan de AVG (privacy) houdt.
Bij bewoning
- Vraag een recente werkgeversverklaring.
- Vraag salarisstroken van de laatste drie maanden.
- Vraag drie bankafschriften waarop de salarisstortingen te zien zijn.
- Controleer deze documenten zorgvuldig.
- Controleer ook of de huurder ook daadwerkelijk werkt bij de opgegeven werkgever door te bellen naar het telefoonnummer van het bedrijf dat je via internet vindt.
Bij bedrijfsactiviteiten
- Vraag om een gewaarmerkt uittreksel van de Kamer van Koophandel, met o.a. het bedrijfsprofiel inclusief deponeringen, historie en concernrelaties.
- Controleer het uittreksel ook op kvk.nl, ga niet alleen uit van de papieren versie.
- Check de website van het bedrijf, wees kritisch bij websites met weinig concrete verifieerbare informatie.
- Stel vast dat de ondernemer zelf huurder wordt van het pand en dit zelf gaat gebruiken.
- Als er een grote afstand zit tussen het adres van het bedrijf en het privéadres van de huurder, moet daar een realistische verklaring voor zijn.
- Bij rechtspersonen: Wie zijn de bestuurders en de aandeelhouders? Let op de datum van infunctietreding van de bestuurders en de datum van registratie.
- Bij holdingstructuren en/of situaties waarbij andere bedrijven bestuurder of aandeelhouder zijn: vraag ook de gegevens op van deze bedrijven.
Opstellen van het huurcontract
- Eis een origineel BRP-uittreksel van de huurder van inschrijving op het nieuwe adres. Leg dit ook vast als opschortende voorwaarde in het huurcontract.
- Maak bij het opstellen van het huurcontract en algemene bepalingen gebruik van de meest recente modellen van de Raad voor Onroerende Zaken. Kijk hiervoor op www.roz.nl , huurovereenkomst Woonruimte, huurovereenkomst Kantoorruimte, huurovereenkomst Winkelruimte.
- Neem op dat het verboden is om criminele activiteiten te ontplooien. Vermeld hierbij ook dat u als verhuurder een ontbindingsprocedure start als niet aan de bepaling wordt voldaan. Op www.roz.nl staan ondermijningsclausules die u op kunt nemen in uw huurcontract.
- Vermeld dat onderverhuur niet is toegestaan zonder uw toestemming. Geef aan dat bij overtreding van deze bepaling het contract wordt ontbonden.
- Neem bij verhuur van een woning in het huurcontract een bepaling op dat de huurder verplicht is er zelf te wonen.
- Beschrijf het toegestane gebruik van het pand.
- Neem de regels op voor eventuele aanpassingen of verbouwingen.
- Neem een bepaling op over inspectie van het gehuurde, zoals afspraken over toegang ten behoeve van onderhoud, afspraken over directe toegang bij calamiteiten, afspraken over controle op het gebruik van het pand.
Na ondertekening van het huurcontract
- Maak afspraken over sleutelbeheer (aantal sleutels, duplicatie, wijziging sloten).
- Bespreek wie het energiecontract gaat afsluiten, leg deze afspraken vast en vraag een kopie van het contract indien de huurder de te naam gestelde wordt.
Huurbetalingen
- Accepteer nooit contante betalingen of betalingen van een andere partij dan de huurder.
- Het is verstandig om de contracten voor levering van gas, water en elektriciteit door de huurder af te laten sluiten zodat u niet verantwoordelijk bent voor eventueel niet betaalde rekeningen.
- Vraag de huurder altijd om een borgsom te betalen van één tot drie maanden huur.
- Wees alert op huurbetalingen van een bankrekening die op naam staat van een ander dan de huurder.
- Wees alert op wijzigingen, zoals een andere wijze van betalen.
- Wees alert op betalingen vanaf buitenlandse bankrekeningen.
Oplevering
- Controleer of degene die gescreend is de persoon is die bij de oplevering aanwezig is en de sleutel in ontvangst neemt.
- Inspecteer het gehuurde pand samen met de huurder vlak voordat het in gebruik wordt genomen. Maak hiervan een opleveringsrapport met foto’s die van een datum zijn voorzien. Laat dit rapport door zowel de huurder als de verhuurder ondertekenen.
- Noteer bij oplevering de meterstanden van het gehuurde pand.
Toezicht houden
- Houd toezicht op het pand en het gebruik ervan. Criminelen gaan over het algemeen vrij snel na het ingaan van de huur over tot de uitvoering van hun criminele activiteiten.
- Controleer regelmatig het gebruik van het gehuurde pand, liefst ieder kwartaal, op wisselende dagen en tijdstippen.
- Leg uw inspecties van het pand vast in uw verhuurdossier met foto’s: wanneer u er bent geweest, wat en wie u heeft gezien, wie u heeft gesproken en wat heeft u gecontroleerd.
- Zorg dat u contact houdt met de buren. Zij zijn vaak goed op de hoogte van afwijkend gedrag rond uw pand.
- Bij twijfel over oneigenlijk gebruik: Maak direct een afspraak om het pand van binnen te inspecteren. U mag het pand niet zonder toestemming van de huurder betreden. Weigert de huurder meermaals, neem dan contact op met de gemeente en de politie.
Aandachtspunten controle buiten het pand
- Controleer of er bedrijfsactiviteiten zijn en rijd ook eens ’s avonds langs; Loop om het gehele pand heen en let op de vermelding van de bedrijfsnaam op het pand en de aanwezigheid van een brievenbus en bedrijfsauto’s.
- Kunt u naar binnen kijken.
- Staan er opvallende goederen op het terrein.
- Zijn er afvalcontainers en zo ja bevatten die het te verwachten afval.
- Veel beveiliging (camera’s, hekken, waakhond).
- Zijn er nieuwe ontluchtingskanalen of -pijpen.
- Zijn er nieuwe of afgeplakte deuren of ramen.
- Is er verbouwd of aangebouwd.
Aandachtspunten controle in het pand
- Bij controle in het pand: Zijn de activiteiten en de goederen passend bij het bedrijf?
- Zijn er nieuwe (toegangs)deuren geplaatst?
- Zijn alle ruimtes nog toegankelijk voor u? Wees alert als u bepaalde ruimtes niet mag bezoeken of als men daar de sleutels niet van heeft.
Vertrouwt u iets niet of signaleert u een verdacht signaal? Meld het! Dat kan bij de politie via 0900 8844, anoniem bij M. via 0800-7000 en ook anoniem bij de gemeente via het eigen online meldpunt.