Leerlingen kruipen in huid van raadsleden en bouwen fictieve stad
Waar krijg je nu de kans om samen een stad te bouwen die helemaal voldoet aan jouw ideaalplaatje? In Nederweert! Leerlingen van groep 7 en 8 van 3 basisscholen gingen in de eerste helft van april met hun klas in debat in de raadzaal van het gemeentehuis. De fictieve stad ‘Democracity’ moest namelijk ingericht worden. En wel zó dat de hele klas het eens was over de gebouwen en voorzieningen die er moesten komen, waarbij het beschikbare geld maar één keer uitgegeven kon worden. Resultaat: een stad waar goed over nagedacht is, en misschien minstens zo waardevol: een leerzame kennismaking met democratische processen.
Opzet Democracity
In het educatieve programma Democracity richten leerlingen verschillende politieke partijen op. Ze geven de partij een naam, bedenken een passende slogan en schrijven een kort partijprogramma. Binnen de partij kiezen ze een voorzitter, een secretaris, een woordvoerder en partijleden. Vervolgens gaan ze met elkaar in debat: gaan ze voor bedrijven, of juist veel groen? Liever een groot ziekenhuis, of toch maar een middelbare school? Moeten er windmolens komen voor de energie, of mag een supermarkt in de eigen stad niet ontbreken? Allemaal keuzes die samen gemaakt moeten worden, en die zichtbaar worden op het speelveld midden in de raadzaal. Blokken met de gekozen gebouwen en voorzieningen krijgen daar een plaats waarmee stap voor stap de stad wordt gebouwd.
De meeste stemmen gelden
De leerlingen zitten aan de raadsvergadertafel, achter de microfoons. Om hier een beetje aan te wennen zijn we de ochtend gestart met een voorstelrondje. En als tegen twaalven het einde van het spel nadert, is het praten door een microfoon helemaal geen probleem meer. En maar goed ook, want het budget blijkt bijna op te zijn, dus er moet met de andere politieke partijen afgestemd worden welke gebouwen er als laatste een plaats mogen krijgen in de stad. En wil je de andere partijen overtuigen van jouw keuze, dan moet je onderbouwen. Uiteindelijk geeft het tellen van de stemmen de doorslag, en kan de stad afgebouwd worden.
Vragen stellen aan raadslid/burgemeester/wethouder
Na het spel sluiten een raadslid, de burgemeester en een wethouder aan. De leerlingen horen hoe het eraan toe gaat in de echte gemeenteraad. De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders vinden het belangrijk dat jongeren begrijpen hoe democratische processen werken. Ook is het belangrijk om te weten wat er speelt onder jongeren, en hen te betrekken bij gemeentelijke projecten. De jongeren zijn het hier mee eens: “Wij hebben een ontwikkelend brein en komen soms op rare ideeën, die wel belangrijk zijn. En wij zijn nog lang in leven!”
Opstap naar Kinderraad van dienst
Burgemeester Birgit Op de Laak: “Democracity is een mooie opstap naar de jaarlijkse ‘Kinderraad van dienst’ die we als gemeente in het leven roepen. De leden van die Kinderraad krijgen de gelegenheid mee te denken, naar elkaar te luisteren, een mening te vormen, te overleggen en tot een beslissing te komen. Deze manier van meedoen vormt kinderen en maakt ze vertrouwd met onze lokale democratie. Als gemeente Nederweert zijn we benieuwd naar de ideeën en meningen van kinderen over hun leefomgeving en de zaken die zij van belang vinden voor hun toekomst. De eerste Kinderraad wordt na de zomer, in afstemming met de scholen, geïnstalleerd.”
Leerlingen bouwen fictieve stad ‘Democracity’ in raadzaal gemeentehuis
Foto’s: Nederweert24