Kiek Oet
Kiek Oet-bijeenkomst over leefbaarheid en veiligheid in het buitengebied
Op donderdag 30 mei organiseerden we een "Kiek Oet-bijeenkomst", speciaal voor ondernemers en inwoners in het buitengebied. Tijdens deze bijeenkomst was de leefbaarheid en veiligheid in het buitengebied van onze gemeente onderwerp van gesprek.
Samen werken aan een veilige en prettige omgeving
Het buitengebied van Nederweert is een prachtige omgeving waarin het mooi wonen, werken en recreëren is. Helaas kan het buitengebied ook uitnodigend zijn voor illegale activiteiten. Overlast, hennepkwekerijen, (drugs)afvaldumpingen, diefstal, inbraak, vernielingen en stroperij zijn zaken die we willen voorkomen. Samen werken om een veilige en prettige leefomgeving te behouden, is van groot belang. Daarom startten we met het project Veilig Buitengebied.
Interactieve avond
Tijdens een interactieve avond werden inwoners en ondernemers meegenomen in het herkennen van verschillende vormen van ondermijning en in het belang van en de manieren waarop ze deze signalen kunnen melden. Na een welkomstwoord van de burgemeester gaf avondvoorzitter Bart Pastoor het woord aan Peter Cox van Platform Veilig Ondernemen (PVO) Limburg. Aan de de hand van pakkende beelden liet PVO verschillende vormen van ondermijning zien. Sanne Mertens van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) vertelde over de samenwerking van ketenpartners en het grote belang van een geintegreerde aanpak bij de bestrijding van ondermijning. Ook spreker Huub Briels van de Belastingdienst benadrukte het belang van het samen in kaart brengen van signalen van criminaliteit en het bestrijden ervan.
Bureau Drugszaken gaf de bezoekers een kijkje in de wijze waarop hennepplantages en drugslabo's worden ingericht. De geïnteresseerde aanwezigen zagen hoe drugs worden geproduceerd en welke gevaren daarbij optreden. Ook konden ze ervaren hoe verschillende synthetische drugs ruiken. Waardevolle informatie als het gaat om het herkennen van signalen van drugsproductie en -handel in de je omgeving. Politiechef Aafke Kok en wijkagent Lotte van der Velden benadrukten tijdens hun presentatie het belang van het melden van signalen: "Ziet, hoort of ruikt u iets verdachts, meld dat dan alstublieft. Iedere tip, hoe klein in uw ogen ook, kan het essentiële puzzelstukje zijn om een zaak op te starten of op te lossen."
Meld elk signaal
Melden kan bij de politie via 0900-8844 (niet spoed) en bij 112 (spoed). Twijfelt u of uw melding spoed is, bel dan 112. Wilt u anoniem melden, dan kan dat via M. (Meld Misdaad Anoniem) via 0800-7000 of via de website . De gemeente heeft ook een eigen online meldpunt waar u volkomen anoniem uw signaal, hoe klein ook, kunt doorgeven: www.nederweert.nl/ondermijning
Start project Veilig Buitengebied
De bijeenkomst vormde het publieke startmoment van het project Veilig Buitengebied. De gemeente, PVO, de politie, het RIEC, de belastingdienst en andere betrokkenen slaan projectmatig de handen ineen om va het buitengebied van Nederweert een subjectief en opbjectief veiliger gebied te maken. Input van inwoners en ondernemers uit het buitengebied is noodzakelijk om van het project een succes te maken. Wilt u betrokken worden bij het project? Meld u dan aan via ondermijning@nederweert.nl
Enquete
Uw ervaringen met en uw mening over de leefbaarheid en de veiligheid in het buitengebied zijn van groot belang. Graag nodigen wij u daarom uit om deel te nemen aan onze enquête. We vragen geen persoonsgegevens, uw antwoorden blijven anoniem. Aan de hand van de resultaten krijgen we een nog completer inzicht in de ervaringen, zorgen en behoeften van u als inwoner of ondernemer in het buitengebied. Deze inzichten nemen we mee in het project . Invullen duurt maximaal 10 minuten. Ga direct naar de enquete.