Joseph Jonkers bij zijn groene paradijs
De caravan staat voor de deur en de vakantie lonkt voor Joseph Jonkers en zijn gezin. Om het uitdrogen en beregenen van zijn grote tuin hoeft hij zich in elk geval geen zorgen te maken, sinds de hemelwaterafvoer is afgekoppeld en er drainagebuizen in het groene paradijs aan de Pastoor Vullersstraat in Ospel zijn aangelegd.
Het afkoppelen van hemelwater stond al langer op zijn verlanglijstje. Een familielid had hetzelfde gedaan en toen Joseph een stuk tuin van 300 m² bijkocht, was dat het geschikte moment om de hele tuin op de schop te nemen en de vereiste werkzaamheden uit te voeren.
“Er staat hier een aantal grote bomen in de tuin, die veel water wegtrekken”, verduidelijkt Joseph. “Ik heb daarop op twee plaatsen de hemelwaterafvoer van het dak -een oppervlakte van 134 m² -afgekoppeld en 50 meter drainageslang met een doorsnee van 80 mm aangelegd, in een U-vorm. Ook is er een zandfilter en een bladvanger geplaatst, om verstoppingen te voorkomen. Dat stelde in feite weinig voor, los van het zelf graven van de sleuven voor de drainage.
Ik heb alles zelf ter hand genomen in april van dit jaar, na overleg met wateradviseur Jac Broens van de gemeente.
Nederweert. Er is een vooropname gedaan en er hangt een klein eisenpakket aan het afkoppelen, om voor subsidie in aanmerking te komen, maar dat verliep allemaal zeer soepel. Met deze waterbesparende maatregelen hoop ik de komende 20 jaar vooruit te kunnen.”
Het effect van de genomen maatregelen moet zich nog verder uitkristalliseren, maar Joseph Jonkers heeft al een voorproefje gehad. “Onlangs was er hier een flinke bui waarbij 50 mm regen is gevallen. Oftewel 6,5 kubieke meter water in twee dagen tijd. Dat water is probleemloos afgevoerd en de grond in getrokken. Mooi zo, want het is mijn intentie om de tuin minder te besproeien en zo minder drinkwater te verspillen.”
Door zelfwerkzaamheid konden de waterbesparende maatregelen kostenneutraal worden uitgevoerd. ‘Maar zelfs als je het werk uit handen geeft, zijn aan afkoppeling -mede door subsidie- weinig kosten verbonden. Ik wist ook dat er een subsidieregeling bestond. In feite kan iedereen de hemelwaterafvoer zonder problemen of hoge kosten loskoppelen. Met name als je sowieso van plan bent om je bestaande tuin te vernieuwen of een nieuwe tuin aan wilt leggen.”
Op een ander gehoopt positief effect is het nog even wachten tot het najaar. “In de tuin staat ook een grote walnotenboom. Vorig jaar waren de noten nogal klein. Eens kijken of de aangelegde drainage dit jaar voor grotere noten zorgt”, zo besluit Joseph Jonkers met een knipoog.