Jane Schlijper 'Verduurzamen is voor mij een sport'
Het was voor Jane Schlijper zoeken naar een speld in een hooiberg, het vinden van een woning dicht bij bos en natuur. Die zoektocht heeft zich geloond, met de koop van een oude bungalow in het buitengebied van Nederweert-Eind. Er is nog genoeg werk aan de winkel alvorens haar droomwoning met grote tuin helemaal klaar is. Duurzaamheid is voor haar daarbij een uitgangspunt.
Woning goeddeels klaar
De oude bungalow uit de jaren zestig werd compleet gestript. Een grote schuur werd afgebroken, een nieuwe leefkeuken aangebouwd. Tot oktober vorig jaar huisde Jane Schlijper in een stacaravan op een perceel van 14 are groot, maar inmiddels is haar woning goeddeels klaar en bewoonbaar. De voor- en achtertuin moeten wél nog onder handen worden genomen.
Tuin met fruitbomen
Achter de woning moet in de nabije toekomst een kas voor groente en fruit en een tuin met fruitbomen verrijzen. “Landelijk wonen, met een grote tuin, veel rust en ruimte, dicht bij de natuur, dat was voor mij een droom die nu werkelijkheid wordt”, vertelt Jane Schlijper. “Ik heb jarenlang gezocht naar een speld in een hooiberg en werd gelijk verliefd op deze kleine bungalow.”
Hemelwater in riool eeuwig zonde
Bij de verbouwing keek Jane onmiddellijk naar de mogelijkheden om haar woning te verduurzamen. “Bij de bestaande bungalow verdween het hemelwater in het riool, eeuwig zonde. Nu gaat het hemelwater van het plat dak naar een wadi in de achtertuin en verdwijnt het in de voortuin in de bodem. Dat plan lag er al, maar een overbuurvrouw attendeerde me er op dat je hiervoor subsidie kunt aanvragen bij de gemeente.
Aanvragen subsidie heel gemakkelijk
Voor mij geen hoofdreden, want verduurzamen is voor mij een sport. Desnoods had ik het allemaal zelf betaald. Ik vind echter alles wat met officiële aanvragen en de daarvoor benodigde paperassen te maken heeft nogal lastig, maar watermanager Jac Broens van de gemeente Nederweert was een perfecte adviseur en vraagbaak. Het aanvragen van subsidie was een fluitje van een cent en ik heb het afkoppelen van het regenwater zowat kostenneutraal kunnen laten uitvoeren. Een kadootje, zeg maar.”
Veel maatregelen
Daar bleef het voor Jane Schlijper niet bij. Spouwmuurisolatie, nieuwe ramen en glas met een hoge isolatiewaarde, zonnepanelen, vloer- en dakisolatie, vloerverwarming en een hybride verwarmingsketel tonen aan dat het haar menens is met duurzaamheid. “Helaas zat een warmtepomp er financieel niet in, maar wel zijn alle voorbereidingen getroffen om deze in de toekomst alsnog aan te sluiten.”
Oplossing voor ieders beurs
Voor wie er ook over denkt om tot het afkoppelen van hemelwater over te gaan, heeft Jane Schlijper een eenvoudig advies. “Het maakt niet uit hoe of waar je woont. Het afkoppelen kan op veel manieren en er is een oplossing voor ieders beurs. Het is absurd dat schoon water in het riool verdwijnt, zeker wanneer je zoals ik begaan bent met alles wat met dieren en planten te maken heeft. Het zou mooi zijn als iedereen binnen zijn mogelijkheden wat doet om de gevolgen van klimaatverandering zoveel mogelijk te beperken, dan is er al veel gewonnen. De gemeente Nederweert vervult hierin een voortrekkersrol, dus laat je adviseren.”
Maak ook een afspraak
Wilt u ook regenwater afkoppelen? Onze afkoppeladviseur maakt graag gratis en zonder enige verplichting een afkoppelplan naar uw wensen. Stuur een mail naar info@nederweert.nl met uw adresgegevens en een telefoonnummer. De afkoppeladviseur maakt dan een afspraak voor een adviesgesprek aan huis.