Interimbeleid Veehouderij voor Nederweert
Waarom dit nieuwe beleid?
Het buitengebied van Nederweert staat voor grote uitdagingen:
- Snelle veranderingen in de agrarische sector
- Hoge geur- en fijnstofbelasting
- Invloed van landelijk en provinciaal beleid (zoals het Nationaal Programma Landelijk Gebied)
- Veel stoppende agrarische bedrijven, maar ook bedrijven die willen doorontwikkelen
- Maatschappelijke eisen op het gebied van gezondheid, dierwelzijn en duurzaamheid
Kernpunten van het Interimbeleid
- Uitbreiding van veehouderijen is alleen toegestaan als dit bijdraagt aan de landbouwtransitie en vermindering van emissies.
- Er geldt een uitbreidingsverbod binnen 500 meter van Natura 2000-gebieden en dorpskernen om natuur en leefbaarheid te beschermen.
- Bij uitbreiding moet de geuruitstoot met 20% en de fijnstofuitstoot met 30% worden verminderd ten opzichte van de huidige situatie.
- Het beleid geeft invulling aan de motie van de gemeenteraad van 19 september 2023, die opriep tot het stoppen met uitbreidingen tenzij de uitstoot van geur, fijnstof en stikstof daalt.
- Er wordt rekening gehouden met bestaande planologische rechten van agrariërs, maar aangekondigd dat deze in de toekomst kunnen vervallen.
- Het interimbeleid is een tijdelijke maatregel in afwachting van definitief beleid voor het landelijk gebied, waarbij ook participatie van belanghebbenden zal plaatsvinden.
Doel en effect
Het nieuwe beleid beoogt een balans te vinden tussen het bieden van perspectief aan innovatieve agrariërs en het verbeteren van de leefomgeving. Door striktere eisen te stellen aan uitbreidingen, wil de gemeente bijdragen aan een betere luchtkwaliteit en natuurbescherming, terwijl er ruimte blijft voor duurzame landbouwontwikkeling.
Vervolg
De gemeente zal het beleid na twee jaar evalueren en zo nodig aanpassen of vervangen. In de tussentijd wordt gewerkt aan een definitief beleid voor het landelijk gebied, waarbij inspraak van inwoners en belanghebbenden een belangrijke rol zal spelen.