Interim-beleid biedt agrariërs perspectief op een gezonde toekomst

Raad Nederweert

Hulp en duidelijkheid voor veehouders die willen stoppen, omschakelen of innoveren

Door het vaststellen van nieuw, tijdelijk beleid kan Nederweert veehouders die willen stoppen, innoveren of omschakelen naar andere bedrijfsactiviteiten beter helpen en perspectief bieden op een gezonde toekomst. Tegelijkertijd zet de gemeente hiermee vaart achter de noodzakelijke transitie van het buitengebied.  

De ruimtelijke ontwikkelingen in het buitengebied gaan snel.
Al tientallen veehouders in Nederweert hebben zich aangemeld voor de landelijke stoppersregelingen. Om deze ondernemers goed te kunnen begeleiden bij het beëindigen van hun bedrijf en de omschakeling naar een ander verdienmodel, was nieuw beleid nodig. De 18 jaar oude bestemmingsplannen, waaraan ruimtelijke initiatieven tot voor kort werden getoetst, zijn namelijk gedateerd. Tegelijkertijd bevat de nieuwe omgevingsvisie voor het buitengebied, die vorig jaar werd vastgesteld, nog geen duidelijk kader om bouwplannen aan te toetsen.

Gebiedspaspoorten

Het nieuwe interim-beleid, dat de gemeenteraad dinsdagavond unaniem heeft vastgesteld, vult dit vacuüm op en biedt stoppende veehouders die duidelijkheid wel. Met dit tijdelijk beleid wil de gemeente Nederweert bovendien voorkomen dat er op het platteland activiteiten plaatsvinden waar ze later spijt van krijgt. Anders gezegd: nieuwe initiatieven van agrariërs moeten passen in het gebied en bij de directe omgeving. Voor een goede balans, variatie en spreiding van activiteiten heeft Nederweert zogeheten gebiedspaspoorten’ opgesteld. Zo wordt voor initiatiefnemers duidelijk wat de kansen en beperkingen zijn in het gebied waarin zij wonen en ondernemen.

Ruimte om te innoveren

Ook veehouders die door willen gaan met hun bedrijf, biedt de gemeente perspectief en ruimte om te innoveren. Met nieuw, tijdelijk beleid blijft het voor hen onder strikte voorwaarden mogelijk om uit te breiden. Bedrijfsuitbreiding is alleen toegestaan wanneer zij de uitstoot van geur en fijnstof met respectievelijk 20 en 30 procent terugdringen. Ook moeten zij op minimaal 500 meter afstand blijven van een Natura2000-gebied of dorpskern. Wanneer de uitbreiding zich tussen de 250 en 500 meter bevindt, kan de gemeente op basis van een individuele beoordeling een uitzondering maken door maatwerk te bieden, zo is nu afgesproken. Op verzoek van de coalitiefracties van CDA, JAN en de Nederweerter VVD werd deze mogelijkheid dinsdagavond aan het raadsvoorstel toegevoegd. Hiermee krijgen veehouders iets meer speelruimte om hun bedrijf verder te ontwikkelen, zonder dat de gezondheid van omwonenden en het milieu wordt aangetast.

Niks doen geen optie

De strenge regels voor uitbreiding gelden niet voor melkveebedrijven. Zij stoten namelijk veel minder geur en fijnstof uit dan andere veehouderijen. Bovendien dragen melkveehouders met de graslanden voor hun koeien bij aan de biodiversiteit in de gemeente. Reden voor de gemeenteraad om hen uit te sluiten van het nieuwe interim-beleid, zoals CDA, JAN en de Nederweerter VVD samen hadden gevraagd. 

Niks doen is geen optie, zo werd dinsdagavond tijdens de raadsvergadering nog eens duidelijk herhaald. Zonder interim-beleid kan Nederweert geen vaart zetten achter de transitie van het buitengebied en stapelen de opgaven zich de komende jaren alleen maar op. Water, bodem, luchtkwaliteit, natuur, landbouw en recreatie: de inrichting van het platteland vraagt om een goede balans.

De mist trekt op

Het interim-beleid is vastgesteld voor de duur van twee jaar. 
Wethouder Boris Meessen is blij met dit unanieme raadsbesluit. “In de mist van onduidelijkheid kunnen we veehouders nu eindelijk meer perspectief bieden”, zo zei hij. Omdat de ontwikkelingen in het buitengebied snel gaan, blijft de gemeente de voortgang van het interim-beleid nauwlettend volgen. “Over twee jaar weten we veel meer dan we nu weten. Na een uitvoerige evaluatie, waarbij we alle belangen zorgvuldig afwegen, gaan we het beleid dan waar nodig bijstellen en een structurele plek geven in de nieuwe omgevingsvisie. In de tussentijd houden we u natuurlijk op de hoogte van de vorderingen.”

Raad: besluit over gymzaal Ospel vraagt om brede visie

Een meerderheid van de gemeenteraad wil dat het college van B en W binnen zes maanden met een duidelijke visie komt voor de toekomst van sportvoorzieningen in Ospel. Een besluit over de gymzaal van basisschool De Schrank zou hier onderdeel van moeten zijn, vinden de fracties van CDA, D66 en GroenLinks. Of die gewenste visie er ook komt, valt nog te bezien.  

Uit recent onderzoek bleek dat de huidige gymzaal bij de school (bouwjaar 1968 en energielabel G) hoognodig aan vervanging toe is. In dat datzelfde onderzoeksrapport wordt voorgesteld om een nieuwe zaal te bouwen bij de voetvalvelden van RKSVO. De voetbalclub wil graag samen met tennisclub Meulenslag een nieuw sportpark ontwikkelen, waar bijvoorbeeld ook ruimte is voor andere sporten, zoals padel.

“Een uitgelezen kans voor de basisschool om bij dit cluster aan te haken”, zo hield CDA-raadslid Mark Hoeben de raad en het college dinsdagavond voor. Om voor Ospel een goed besluit te kunnen nemen, is het volgens hem belangrijk om de aanbeveling uit het onderzoek op te volgen en een brede visie te ontwikkelen voor de toekomst van sportvoorzieningen in de kern. “Daarin moeten we niet alleen naar de wensen van de basisschool kijken, maar ook naar de verenigingen die gebruik zouden willen maken van een nieuwe sportzaal.”

Meters maken

De fracties van CDA, D66 en GroenLinks (samen een nipte meerderheid) verzochten het college via een motie om zo’n integrale visie te gaan ontwikkelen. Of dit uiteindelijk ook gaat gebeuren, is nog maar de vraag. 
Wethouder Carla Dieteren, portefeuillehouder van de gebiedsontwikkeling in Ospel, liet er tijdens de raadsvergadering geen misverstand over bestaan: het ontwikkelen van een visie is volgens haar niet gewenst en ook niet nodig. “In Ospel is er breed draagvlak voor het clusteren van sportvoorzieningen. Samen met de verenigingen bekijken we nu de mogelijkheden. Het ontwikkelen van een visie remt de voortgang alleen maar af. Wij willen vooruit, meters maken.”

De fracties van JAN, de Nederweerter VVD en Nederweert Anders waren het daar mee eens. Zij stemden dinsdagavond dan ook tegen de motie.

De gemeenteraad Nederweert.