Gemeenteraad stelt Kadernota 2025-2028 vast

Raad Nederweert

Dít zijn de pijlers van ons beleid

De groei van Metropoolregio Eindhoven heeft diepe impact en biedt tegelijkertijd grote kansen voor Nederweert. Om als plattelandsgemeente flexibel te kunnen reageren op de ontwikkelingen om ons heen, is een strategische aanpak nodig met flinke investeringen in onder meer woningbouw, werkgelegenheid, infrastructuur, onderwijs, het verenigingsleven, gezondheid en toerisme. Het goede nieuws: die ruimte om te investeren is er, Nederweert is financieel gezond en heeft geen schulden. De gemeenteraad heeft vooral behoefte aan een visie, zo bleek dinsdagavond bij de behandeling van de Kadernota 2025-2028. Oftewel: waar willen we met Nederweert naartoe?  

In de kadernota staan de beleidskeuzes die de gemeente voor de komende vier jaar maakt. Het is de opmaat naar de nieuwe begroting voor 2025 en de meerjarenraming waar de raad zich in november over buigt. Vier beleidsprogramma’s staan tot en met 2028 centraal: wonen, positieve gezondheid, de transitie van het buitengebied en economische gebiedsontwikkeling.

Wonen

De komende jaren worden honderden nieuwe woningen gebouwd, voor alle doelgroepen en in alle kernen. Er zijn vooral huizen voor onze eigen inwoners nodig, maar richting de toekomst ook voor steeds meer mensen uit de omliggende Brabantse Brainportregio die razendsnel groeit. 
Het ontwikkelen van deze bouwplannen vraagt om extra ambtelijke capaciteit en een efficiënte aansturing van de organisatie. Tot en met 2028 trekt Nederweert jaarlijks 165.000 euro extra uit om deze woningbouwopgaven te kunnen realiseren.

Toekomstige woningbouwprojecten hebben natuurlijk ook gevolgen voor de mobiliteit, de manier waarop het verkeer zich binnen onze gemeente verplaatst. De voltallige raad verzoekt het college van B&W om de toekomstige veranderingen in de infrastructuur vast te leggen in een Mobiliteitsplan 2.0. Diverse fracties deden tijdens de raadsvergadering suggesties die mogelijk in het plan kunnen landen. Bijvoorbeeld door de mogelijkheden te bekijken voor het inrichten van 30 km-zones of fietsstraten, zoals de oppositiepartijen van D66, Nederweert Anders en GroenLinks voorstelden.

Positieve gezondheid

Met gerichte initiatieven probeert Nederweert de gezondheid van inwoners te bevorderen. Hierbij is alles erop gericht om problemen zo vroeg mogelijk te signaleren en waar het kan te voorkomen. De gemeente investeert jaarlijks 100.000 euro in preventief jeugdbeleid. Het doel: de verbinding leggen met risicojongeren die nu nog niet in beeld zijn en daardoor niet de hulp krijgen die ze nodig hebben.

De signalen zijn zorgelijk. Ook in Nederweert kampen steeds meer mensen met een alcohol- en drugsprobleem. Op verzoek van Nederweert Anders gaat de gemeente de ernst en omvang van dit probleem nader in kaart brengen. Na deze analyse volgt zo nodig een gerichte aanpak.  

Gezondheid begint bij een gezonde leefomgeving. Nederweert vindt dit belangrijk, maar voor GroenLinks gaan de gemeentelijke inspanningen lang niet ver genoeg. Volgens deze fractie is het leefklimaat in Nederweert voor inwoners ronduit slecht. Via een oproep om het gebruik van bestrijdingsmiddelen te beperken, vroeg fractievoorzitter Marieke Manders opnieuw aandacht voor dit thema.

Transitie buitengebied

Ook het buitengebied staat voor een ingrijpende verandering. Nederweert moet een toekomstbestendige plattelandsgemeente worden waarin alle belangen goed met elkaar in balans zijn. Denk aan natuur, het water, de bodem, toerisme en recreatie en bedrijvigheid.
Dit betekent ook dat we agrariërs die stoppen met hun bedrijf helpen en perspectief bieden op de toekomst. Met een jaarlijkse investering van maar liefst 400.000 euro zet de gemeente vaart achter de transitie van het buitengebied.

Economische gebiedsontwikkeling

Het centrum van Nederweert krijgt de komende jaren een flinke opknapbeurt. Meer specifiek gaat het om de Lambertushof, het noordelijke deel van de Kerkstraat en het gebied aan de Kapelaniestraat waar deze raadsperiode de nieuwe MFA De Pinnenhof wordt gebouwd. De aanbesteding voor de bouw is inmiddels gestart, de huidige gebruikers van De Pinnenhof hebben hun intrek genomen in tijdelijke onderkomens. Voordat de gemeente een contract sluit met een aannemer over de sloop en (ver)nieuwbouw hoort de raad eerst of de plannen nog passen binnen het budget dat ze hiervoor eind vorig jaar heeft vastgesteld.   

Ook voor de bedrijventerreinen in Nederweert staat een grondige opknapbeurt gepland. Daarnaast is de gemeente op zoek naar een nieuw bedrijventerrein van 15 hectare dat ruimte moet gaan bieden aan lokale ondernemers.

Investeren in onderwijs

Ook het onderwijs verandert mee met de ontwikkelingen om ons heen. De gemeenteraad riep het college deze week op om actief aansluiting te zoeken bij de vorming van de Techniekcampus Weerterland. Het doel: het mbo-techniekonderwijs in deze regio versterken en beter laten aansluiten bij de lokale vraag.  Het CDA, D66 en Nederweert Anders, die hiertoe samen een motie indienden, willen graag dat de gemeente erop toeziet dat de nieuwe campus straks ook voor jonge techniekstudenten uit Nederweert goed bereikbaar is.

Investeren in recreatie

De bevolkingsgroei in deze regio biedt ook kansen op het gebied van toerisme en recreatie. 
In dit kader gaat Nederweert bijzondere, historische plekken in onze gemeente, zoals de kanalenviersprong en natuurgebieden, promoten zodat ze meer gaan leven bij inwoners en toeristen. De Nederweerter VVD diende hiervoor dinsdagavond een motie in die door alle fracties in de raad werd gesteund. “Het landschap in onze gemeente herbergt vele verhalen die het verdienen om doorverteld te worden”, zei VVD-fractievoorzitter Marijn Teunissen die het college opriep om het netwerk van ondernemers in recreatie en toerisme te versterken.  

Investeren in het verenigingsleven

Natuurlijk vergeet de gemeenteraad de verenigingen niet, zij vormen immers de kurk waarop onze samenleving drijft. Voor veel verenigingen en stichtingen zijn de financiële risico’s tegenwoordig te groot om nog evenementen voor een breder publiek te organiseren. Voor het CDA, JAN en de Nederweerter VVD reden om hen een handje te helpen. 
De 50.000 euro die is overgebleven omdat het OLS in Nederweert niet doorging, komt ten goede aan het verenigingsleven. Het streven is om jaarlijks een bedrag (maximaal 2500 euro per evenement) beschikbaar te stellen. “Met deze impuls kunnen we ervoor zorgen dat onze verenigingen ook in de toekomst mooie evenementen voor de hele gemeenschap kunnen blijven organiseren”, zo lichtte CDA-raadslid Rolf Verheijen de gezamenlijke motie toe.

Verantwoorde keuzes maken

Hoe belangrijk de raad het ook vindt om te investeren in de toekomst, de raadsfracties begrijpen ook dat je elke euro maar één keer kan uitgeven. Met die wetenschap als vertrekpunt gaat de gemeente een meerjaren investeringsprogramma opstellen. Dat geeft de raad het inzicht om verantwoorde, strategische keuzes te maken. Zo blijven we schuldenvrij en zorgen we ervoor dat Nederweert sterk en gezond blijft.

Nu geen fietsbrug over N275, maar veilige oversteek blijft wens voor Nederweert

Een fiets- en voetgangersbrug over de N275 is op dit moment te duur, maar richting de toekomst blijft zo’n veilige oversteek voor de gemeenteraad een serieuze wens. Dat is de conclusie na het raadsdebat van dinsdagavond over het verkeersproject N266-N275. 
Nadat de hoogwaardige fietsroute en de fietstunnel gereed zijn, gaat de gemeente drie jaar lang de verkeerssituatie op de provinciale weg scherp in de gaten houden. Daarna wordt opnieuw beoordeeld of een fietsbrug nodig en haalbaar is.

In de tussentijd nemen de gemeente en provincie maatregelen om de verkeersveiligheid op de provinciale wegen te verbeteren. Zowel de fietsoversteek bij de Randweg-West ter hoogte van McDonald’s als het fietspad langs de N266 worden veiliger gemaakt. 
Daarnaast stelde de gemeenteraad in april al een miljoen euro beschikbaar om de bestaande verbinding bij Brug 15 tussen Nederweert en Budschop veiliger te maken voor langzaam verkeer. Dit als alternatief voor een fietsbrug over de Zuid-Willemsvaart, ter hoogte van de Schoolstraat, die vanwege te hoge kosten moest worden geschrapt.  

En daar blijft het niet bij. Met een omvangrijk pakket aan maatregelen gaan de gemeente en provincie de verkeersveiligheid voor inwoners en de doorstroming van het verkeer op de N266, N275 en de A2 de komende jaren verbeteren. Er komen extra op- en afritten op de snelweg, een rotonde met parallelwegen bij McDonalds, een fiets- en voetgangerstunnel onder de Randweg-Zuid en een nieuwe, grotere rotonde bij Nederweert-Eind.

Eind april leek het er nog op dat een fietsbrug over de N275 er ondanks de fors gestegen projectkosten toch zou komen. De gemeenteraad wilde vijf miljoen euro uittrekken voor zo’n veilige oversteek, op voorwaarde dat de provincie de andere helft voor haar rekening zou nemen. Aangezien die voorwaarde niet wordt ingewilligd (de provincie wil alleen meebetalen als Nederweert kiest voor twee bruggen) is er op dit moment geen financiering voor een fietsbrug. De fractie van JAN stelde dinsdagavond voor om dit bedrag de komende jaren bij elkaar te sparen, maar dat voorstel kreeg in de raad geen meerderheid.

De oppositiepartijen van D66, Nederweert Anders en GroenLinks vinden dat de gemeente de meest kwetsbare verkeersdeelnemers in de steek laat door geen fietsbrug aan te leggen. Nederweert heeft volgens hen meer dan genoeg geld op de spaarrekening staan en zou daarom moeten vasthouden aan haar eerder gemaakte keuze voor twee fietsbruggen. ‘Dat is relatief ook veel goedkoper, dan zouden we bijna twee bruggen voor de prijs van één krijgen’, zo hield de fractie van D66 de raad voor.

De coalitie van CDA, VVD en JAN acht een dergelijke miljoeneninvestering in deze onzekere tijden niet verantwoord. Financieel mag Nederweert dan gezond zijn, kijkend naar andere grote uitgaven die er nog aankomen (bijvoorbeeld voor MFA de Pinnenhof) vinden zij het belangrijk om waakzaam te blijven.

De gemeenteraad Nederweert.