Gemeenteraad stelt begroting 2025-2028 vast
De gemeenteraad staat in Nederweert aan het roer. De zes fracties in de raad beslissen samen wat er in onze gemeente moet gebeuren. Op deze pagina publiceert de gemeenteraad de verslagen van de raadsvergaderingen en leest u welke besluiten zij hebben genomen.
Geen extra verhoging ozb, veel ruimte om te investeren in leefbaarheid
Omdat Nederweert er financieel prima voor staat vindt de gemeenteraad het nu niet nodig om ingrijpend te bezuinigen of de ozb-belasting voor inwoners met vijf procent extra te verhogen, zoals het college van B&W onlangs voorstelde. De raad kiest ervoor om de miljoenen die volgend jaar onder de streep overblijven voor een belangrijk deel te investeren in projecten die de leefbaarheid en gezondheid versterken.
De zes raadsfracties in Nederweert stemden dinsdagavond unaniem in met de nieuwe begroting voor 2025-2028. Hierin staan de verwachte inkomsten en uitgaven van de gemeente, met daaraan gekoppeld de ambities voor de komende vier jaar.
Betaalbare lasten
Nederweert is financieel gezond, zo leren de cijfers. De meerjarenbegroting is sluitend en laat mooie plussen zien. Volgend jaar blijft er naar verwachting drie miljoen euro over. Die prognose is gunstiger dan gedacht en daarbij heeft de gemeente ook nog eens miljoenen op de spaarrekening staan. De gemeenteraad ziet dan ook geen reden om de onroerendezaakbelasting (ozb) in 2025, bovenop de jaarlijkse indexering, nog eens met vijf procent extra te verhogen. Via een gezamenlijk amendement besloten de fracties van de Nederweerter VVD, CDA, JAN, D66, Nederweert Anders en GroenLinks dinsdag om dit collegevoorstel uit de begroting te schrappen. Daarmee willen zij de lokale lasten voor inwoners betaalbaar houden, zoals aan het begin van deze raadsperiode ook is afgesproken in het coalitieakkoord. “Deze maatregel is niet noodzakelijk om de begroting sluitend te krijgen en over voldoende middelen te beschikken voor nieuw beleid”, zo lichtte fractievoorzitter Marijn Teunissen van de Nederweerter VVD de afweging van zijn partij toe.
Ruimte om te investeren
Namens het college pleitte wethouder Jorik Franssen van Financiën er dinsdagavond voor om voorzichtig te zijn met extra uitgaven. Kijkend naar de lange termijn gaat ook Nederweert zoals alle gemeenten onzekere tijden tegemoet, zei hij.
Hoewel de raad kritisch blijft op de uitgaven en ook de gevolgen van kabinetsbezuinigingen nader in kaart laat brengen, vindt ze ingrijpende maatregelen nu nog niet nodig. Door bestaande middelen slimmer en efficiënter in te zetten, zoals het college in de begroting heeft voorgesteld, wordt de komende jaren al veel geld bespaard, zodat er voldoende ruimte overblijft om te investeren in nieuw beleid. In plannen die de leefomgeving van inwoners versterken. Die mogelijkheid wil de raad graag benutten.
Stappen zetten in Ospel
Zo gaat Nederweert vaart zetten achter de plannen voor de herontwikkeling van sportpark De Houwakker in Ospel. De lokale sportverenigingen willen op deze locatie graag samen een moderne accommodatie ontwikkelen met onder meer een nieuwe sportzaal, een kunstgrasveld en tennis- en padelbanen.
Op verzoek van D66, Nederweert Anders en GroenLinks heeft de raad het college nu opdracht gegeven om samen met de verenigingen de haalbaarheid van dit plan te onderzoeken. Vooruitlopend op de uitkomst trekt de gemeenteraad alvast 630.000 euro uit om versneld een kunstgrasveld aan te leggen zodat de voetballers van RKSVO ook in de winterperiode buiten kunnen trainen. Alle fracties in de raad steunden dinsdagavond een amendement van het CDA om de aanleg van dit veld in overleg met alle betrokkenen binnen dit project zo spoedig mogelijk te realiseren.
Voorzieningen laten meegroeien
Ook de komende jaren blijft ‘bouwen’ het motto in Nederweert. Oftewel de juiste woningen op de juiste plek, in alle dorpen en voor alle doelgroepen. Doordat het aantal inwoners de komende jaren stijgt, komen ook de voorzieningen in de kernen steeds meer onder druk te staan. Volgens D66, Nederweert Anders en GroenLinks moet de bouw van nieuwe woningen dan ook gepaard gaan met de groei van voorzieningen, zoals scholen, dorpshuizen, sportaccommodaties, huisartsen, winkels en infrastructuur. De drie oppositiepartijen dienden dinsdagavond een motie in die door de voltallige coalitie (CDA, Nederweerter VVD en JAN) werd gesteund. Op verzoek van de raad gaat het college in kaart brengen welke voorzieningen in de gemeente onder druk staan. En waar nodig plannen maken om voorzieningen te verbeteren of uit te breiden.
De begroting omvat nog veel meer plannen. De gemeente investeert bijvoorbeeld ook in een veilig, schoon en toekomstbestendig buitengebied. In nieuw te ontwikkelen plannen voor MFA De Pinnenhof en in extra bedrijfsruimte voor (lokale) ondernemers. Ook mobiliteit en verkeer staan hoog op de agenda. Er wordt gewerkt aan een duurzame verbinding tussen de A2-N275-N266, aan veilige paden voor fietsers en aan een betere toegankelijkheid van het openbaar vervoer. Op verzoek van de raad gaat het college lobbyen voor een goede busverbinding vanuit Nederweert naar Someren naar Helmond.
Gezondheid
Het meeste geld in de begroting investeert Nederweert in de gezondheid en het welzijn van inwoners. In initiatieven die ertoe bijdragen dat mensen gezonde lucht inademen, vitaal en zelfredzaam blijven, zich prettig voelen en actief kunnen meedoen aan de samenleving. Preventie is het sleutelwoord in het sociale beleid van de gemeente. Door de inzet van een jongerenwerker en de uitbreiding van schuldhulpverlening willen we voorkomen dat mensen op latere leeftijd in de problemen raken.
De fracties van Nederweert Anders en GroenLinks vroegen dinsdagavond aandacht voor de bestrijding van armoede in de gemeente. Via een unaniem aangenomen motie heeft het college opdracht gekregen om een analyse te maken van deze aanpak. “Het streven is om samen met maatschappelijke partners te komen tot één armoedeloket waar gezinnen en kinderen voor hulp terechtkunnen”, aldus fractievoorzitter Jan van Nierop van Nederweert Anders.
Kernen vergroenen
Ook groene kernen houden inwoners van Nederweert gezond. Op initiatief van Nederweert Anders, D66 en GroenLinks trekt de gemeenteraad tot en met 2028 jaarlijks 50.000 euro uit om de dorpen groener en daarmee aangenamer en klimaatbestendiger te maken. Verder gaan het college en de raad op verzoek van de fractie JAN het groenbeleidsplan samen evalueren en waar nodig aanpassen. In dit beleidsplan heeft Nederweert geregeld hoe het met het openbaar groen in de gemeente omgaat.
Inclusief Nederweert
Gezond zijn betekent ook jezelf kunnen zijn. De voltallige gemeenteraad steunde dinsdagavond een motie van GroenLinks-fractievoorzitter Jarno Bongers voor een “inclusief Nederweert”. Meerdere jonge Nederweertenaren worstelen dagelijks met de vraag of zij wel geaccepteerd worden als zij zichzelf zijn. Initiatieven vanuit de gemeenschap om hen symbolisch een hart onder de riem te steken, juicht de gemeente van harte toe. Denk bijvoorbeeld aan een bankje of een zebrapad in de regenboogkleuren, als teken van inclusie en acceptatie.
De gemeenteraad Nederweert.