BuurtWhatsApp
BuurtWhatsApp is een moderne digitale vorm van buurtpreventie. Gebruikers kunnen met WhatsApp gratis berichten met elkaar uitwisselen, over bijvoorbeeld een verdachte situatie op straat. Er kunnen maximaal 150 mensen deelnemen aan zo’n groep. Het grote voordeel van WhatsApp is dat je elkaar snel een berichtje kunt sturen, elkaar kunt waarschuwen en dat er een heel grote groep mensen bereikt kan worden. Meer weten over een BuurtWhatsApp? Ga dan naar buurtwhatsapp.
In Nederweert
In de gemeente Nederweert zijn verschillende BuurtWhatsApp groepen. Wilt u toegevoegd worden aan de BuurtWhatsApp van uw kern? Dan kunt u het aanmeldformulier digitaal invullen, printen en inleveren bij de dorpsraad in uw kern.
Spelregels voor deelname
- Deelnemers hebben een minimum leeftijd van 18 jaar
- Deelnemers wonen in de wijk/buurt waar de WhatsApp-groep actief is
- Het oprichten van een WhatsApp-groep is een burgerinitiatief en is bedoeld om elkaar te informeren over verdachte situaties. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan is
- Volg de volgende stappen bij het zien van een verdachte situatie:
S = Signaleer
A = Alarmeer 112
A = App om de verdachte situatie bekend te maken bij anderen
R = Reageer. Doe dit door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en te kijken welke richting de persoon op loopt of het kenteken van een verdachte auto te noteren. Denk aan uw eigen veiligheid en spreek geen personen aan. - Laat door middel van een WhatsApp-bericht aan elkaar weten dat 112 gebeld is.
- Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels/wetten
- Het versturen van foto’s van een verdachte persoon of voertuig in de app-groep is alleen toegestaan na overleg met politie voor het verstrekken van een signalement. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur lengte en opvallende kenmerken kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan kleur, merk, type en het kenteken. Houd de berichtgeving kort en duidelijk. Maak geen lange verhalen
- Gebruik deze WhatsApp-groep alleen waar het voor bedoeld is en niet voor onderling contact/privéberichten. Preventietips zijn welkom. Deel ze met uw contactpersoon via e-mail of social media.