Buitententoonstelling OPEN over depressiviteit
Op maandag 25 november start op initiatief van de gemeente Nederweert de buitententoonstelling OPEN over depressiviteit. Het is een project van stichting Open Mind, waarmee zij in samenwerking met een grote groep jonge ervaringsdeskundigen, mentale kwetsbaarheid zichtbaar en beter bespreekbaar wil maken.
Mooie portretten en persoonlijke verhalen
De multimediale buitententoonstelling zal tot maandag 16 december op het Raadhuisplein bij het voormalige Rabobank-gebouw te zien zijn. De expositie bestaat uit een serie mooie portretten en persoonlijke verhalen van jonge mensen die kampen met depressiviteit en vertellen hoe ze hiermee hebben leren omgaan.
1 op de 5 jongeren
Volgens voorspellingen van de Wereldgezondheidsorganisatie wordt depressie volksziekte nummer één. In Nederland hebben jaarlijks circa 1 miljoen mensen last van depressie, waarvan een groot deel hier al op jonge leeftijd mee in aanraking komt. Ongeveer 1 op de 5 jongeren krijgt ooit in zijn of haar leven met een depressie te maken. Alle maatregelen ten gevolge van COVID-19 hebben ook bijgedragen aan de mentale gesteldheid van jongeren.
Groot taboe
Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat maar liefs 74% van de jongeren tussen de 18 en 35 jaar heeft geleden onder de crisis. Veel jongeren ervaren dat er een groot taboe rust op het kunnen praten over hun depressie. Maar juist dit, samen met effectieve hulp van buiten, speelt een sleutelrol in de zoektocht naar een passende manier om hiermee om te gaan.
Vergroten bewustzijn en begrip
Het project OPEN van Stichting Open Mind is specifiek gericht op het vergroten van bewustzijn en begrip rondom depressiviteit. Dit reizende project zet persoonlijke verhalen van mensen met depressieve klachten in de spotlight. Door depressie op een open en toegankelijke manier bespreekbaar te maken, wil het project het taboe rondom mentale gezondheid doorbreken. Ervaringen worden gedeeld, ontmoetingen gestimuleerd en hulp wordt aangeboden.