3 Kernkwaliteiten per deelgebied
De gemeente Nederweert is gelegen tussen 3 grote steden, namelijk Eindhoven, Roermond en Venlo. De kern Nederweert en de kern van Weert vormen samen een stedelijk gebied. Waarbij Weert de grote stad is en Nederweert het grote dorp. Daardoor zijn we goed aangehaakt op het stedelijke voorzieningenniveau zoals theater, station en ziekenhuis.
Op de afbeelding hieronder is de ligging in de regio te zien. Samenwerking in de regio is van groot belang, deze zoeken we nadrukkelijk van. Ook is de begrenzing van de al vastgestelde Omgevingsvisie Buitengebied ingetekend.
3.1 Eigen kwaliteiten per kern en bedrijventerrein
De gemeente Nederweert omvat zes kernen en vijf bedrijventerreinen met ieder hun eigen karakter, stedenbouwkundige ontwikkeling en kernkwaliteiten. De versterking van de kernkwaliteiten vormt de overkoepelende lange termijn opgave waaraan we willen werken.
Aantrekkelijke kernen en bedrijventerreinen vormen een goede basis voor een fijne omgeving om te wonen, werken en recreëren. Ze dragen bij aan positieve gezondheid, gastvrijheid en beleving, biodiversiteit en klimaatadaptatie. Aantrekkelijke kernen en bedrijventerreinen versterken de identiteit en houden Nederweert mooi en onderscheidend.
Zoals eerder aangegeven is er in onze kernen en op onze bedrijventerreinen veel mogelijk. De omgevingskwaliteit van de kernen en bedrijventerreinen vormt als het ware de verkoepelende opgave waaraan we willen werken. Als er in de toekomst ondernemers of bewoners met hun ideeën naar de gemeente komen denkt de gemeente denkt graag met initiatiefnemers mee. Op voorwaarde dat het initiatief de kernkwaliteiten versterkt, het past binnen het beleid en meerwaarde oplevert voor de leefomgeving.
Zo dragen we stapje voor stapje bij aan het versterken van de kwaliteit van de leefomgeving op de lange termijn. Op deze manier zorgen we dat Nederweert een aantrekkelijke gemeente is en blijft voor mensen om er te wonen, werken en recreëren. Maar ook voor bedrijven om zich hier te vestigen.
In de volgende twee paragrafen beschrijven we de kernkwaliteiten en de mogelijkheden om deze te versterken per kern of bedrijventerrein.
3.2 Kernen
Nederweert
De kern Nederweert is organisch gegroeid tussen de kruising van de Kerkstraat met de Brugstraat in het zuiden en de Kapelaniestraat in het noorden. De Zuid-Willemsvaart doorsnijdt het landschap. Dat is te zien in het wegenpatroon, doordat verschillende wegen doodlopen op het kanaal en aan de andere kant verdergaan. De Kerkstraat heeft ook nu nog
de meeste monumentale waarde. Daarbij vormt de kerk het middelpunt van de kern.
Duidelijk is te zien dat het dorp is opgebouwd uit meerdere kleinschalige individuele ontwikkelingen. De achterliggende gebieden zijn in verschillende tijdsperioden ingevuld met voornamelijk woningbouw en maatschappelijk voorzieningen. Vaak verschilt hierdoor het karakter per buurt. Zowel aaneengebouwde, halfvrijstaande als vrijstaande woningen komen voor. Op inbreidingslocaties worden veel appartementen gebouwd. In enkele woningen worden bedrijfsactiviteiten uitgevoerd of is er sprake van beroepen aan huis. Aan westelijke zijde wordt de kern begrensd door de A2. Door de ontwikkeling van het bedrijventerrein en het Leisure kwadrant is een stedelijke maar belangrijke entree voor Nederweert ontstaan.
Kernkwaliteiten Organisch gegroeid
- Zeer karakteristieke kenmerken van de Kerkstraat zijn: Het bochtige verloop, de ruimtevorming langs de straat, de losheid, de openheid van bebouwing met draaiende voorgevelrooilijnen.
- Doorsteekjes van Kerkstraat naar achterterreinen - Gemixte functies in aanloopstraten (Kerkstraat-Noord, Brugstraat, Geenestraat, Lindanusstraat, Paulus Holtenstraat en Burgemeester Hobusstraat)
- Stevige straatwand van de Brugstraat is een karakteristiek kenmerk van deze straat.
- Goede balans tussen de verschillende functies in het centrum zoals horeca en detailhandel
- Grote monumentale kerk
- Monumenten in het centrum
- Bereikbaarheid en het gratis parkeren in het centrum
- Diversiteit in woonwijken met doorsteekjes naar andere gebieden
- Grote voortuinen in de woongebieden
- De groene dooradering in Nederweert-West is waardevol
- Gelegen aan de kanalenviersprong
- Goed bereikbaar door de ligging aan de A2
Te versterken
- Gebied rond het noordelijk deel van de Kerkstraat in meer samenhang laten aansluiten op de rest van het centrum.
- Meer groenstructuren in het centrum en de rest van de kern.
- Aansluiting van het centrum op de kanalenviersprong.
- Multifunctioneel gebruik van openbare ruimte
- Aanloopstraten zijn afgestemd op kernwinkelgebied
- Voormalig bedrijfslocatie Staat herontwikkelen.
- Leisure kwadrant en omgeving Bengele versterken met meer dagrecreatie en sportfuncties
Budschop
De kern van Budschop wordt gevormd door een aantal oorspronkelijke routes met gevarieerde bebouwing, welke op bijzondere wijze samenkomen op de vijfsprong van de St. Rochusstraat, Julianastraat, Ospelseweg, Smisserstraat en de Hulsenweg. De stedenbouwkundige structuur van Budschop wordt aan twee zijden hard afgesneden: de Zuid-Willemsvaart en de Randweg-Zuid. Aan de noord- en oostzijde zijn geen harde begrenzingen van de bebouwde kom van Budschop. Hier loopt het bebouwings- en wegenpatroon over in het aangrenzende buitengebied.
Kernkwaliteiten
- Diversiteit in wijken
- Groot kanaalpark
- Verbinding met het kanaal en de kanalenviersprong
- Hoort bij de kern Nederweert
- Winkels aan St. Rochusstraat zorgen voor levendigheid
Te versterken
- In stand houden en versterken van maatschappelijke functies rondom het St. Rochusplein.
- Overgang van bebouwing naar het buitengebied richting Ospel en Eind zodat kern Budschop aparte kern blijft.
- Sterkere aansluiting bij de kern Nederweert
Ospel
De kern Ospel is van oudsher gegroeid langs de oude linten, waarvan de verbindingsweg van Nederweert naar Meijel de belangrijkste is. De R.K. kerk gelegen langs deze verbindingsweg is een rijksmonument. De historische structuur in Ospel is grotendeels behouden gebleven. In de loop van de jaren zijn in Ospel zowel aan de noord- als zuidzijde van de verbindingsweg een aantal woongebieden gerealiseerd. De historische windgraanmolen “De Korenbloem” gesitueerd langs Stad is een beeldbepalend element en markeert de overgang tussen buitengebied en de kern.
Kernkwaliteiten
- Organisch gegroeid
- Het bochtige verloop, de ruimtevorming langs de straat, de losheid, de openheid van bebouwing met draaiende voorgevelrooilijnen van de O.L. Vrouwestraat
- Eigenwijs dorpshart creëert speelsheid tussen kerk en plein
- Groene gebied tussen Ketelaarsweg, O.L. Vrouwestraat en Stad zorgt voor een zachte overgang tussen het bebouwde en het bedrijventerrein
- Diversiteit in buurten
Te versterken
- Nieuwe bebouwing in het lint van de O.L. Vrouwestraat moet aansluiten op de huidige bebouwing, om verrommeling te voorkomen
- Pleinfunctie van het Aerthijsplein
- Vergroenen van de woongebieden
Ospeldijk
De kern Ospeldijk ligt in een uitgestrekt agrarisch gebied met verspreide agrarische bebouwing en burgerwoningen ongeveer 2,5 kilometer ten noordoosten van de kern Ospel en op korte afstand van het natuurgebied De Groote Peel. Langs de Meijelsedijk komt van oudsher lintbebouwing voor. Later is de kern in noordoostelijke richting uitgebreid. Het Thomashuis is een karakteristiek pand samen met het tegenovergelegen peelveldje draagt dit bij aan de identiteit van Ospeldijk.
Kernkwaliteiten
- Dorp is in een korte tijd gebouwd.
- Stratenpatroon is bijna een grid.
- Overgang naar het buitengebied is niet geleidelijk maar hard.
- Deze kern bevat nagenoeg alleen woningen.
Te versterken
- Verzachten van de overgang naar het buitengebied, waarbij een
- gridstructuur behouden blijft.
Nederweert-Eind
De kern Nederweert-Eind is ontstaan vanuit enkele boerderijen, gegroepeerd rondom en nabij de wegen Hulsen, Eind en Kruisstraat. Sindsdien heeft de bebouwing zich meer oostelijk van de weg Eind georiënteerd nabij de kerk. Een opvallend element in de kern is het stenige plein met daaraan de kerk en de basisschool gelegen. Het openluchtmuseum Eynderhoof is een toeristisch trekpleister met maatschappelijke functie, waar de historische identiteit van het gebied tot leven komt.
Kernkwaliteiten
- Dorp is gegroeid vanuit enkele straten.
- Speelterrein aan de binnenkant Pastoor Brandstraat en Klumpenstraat heeft een bindende rol in de omgeving.
Te versterken
- Versterken pleinfunctie van Pastoor Maesplein.
- Vergroenen straten rond centrum
Leveroy
De kern Leveroy is een historisch kerkdorp in het zuiden van de gemeente en maakt veel gebruik van voorzieningen in het nabij gelegen Heythuysen (gemeente Leudal). De in Leveroy aanwezige voorzieningen zijn met name rondom de overgang van de Dorpstraat en de Kerkstraat gesitueerd.
Kernkwaliteiten
- Historisch gegroeide kern.
- Hart van het dorp kent een karakteristieke kerk met plein waaraan horeca ligt.
- Diverse buurten.
- Multifunctioneel sportvoorzieningencomplex
Te versterken
- Logische ontwikkeling van ’t Huitje, waarbij het gebied een groen en open karakter behoudt.
- Parkeerplaats achter Wetemans kan passend gemaakt worden bij de omgeving
3.2 Bedrijventerreinen
De gemeente Nederweert beschikt over 126 hectare aan bedrijventerrein verspreid over vijf locaties. Op deze vijf terreinen zijn circa 250 bedrijven gevestigd. Hieronder volgt een beschrijving van het karakter van elk van de terreinen.
Pannenweg-west
Dit is het meest recent ontwikkelde bedrijventerrein in de gemeente. Het betreft een hoogwaardig, duurzaam en groen bedrijvenpark van bijna 47 hectare groot. Met de ontsluiting pal aan de A2 (Maastricht-Eindhoven) en de Randweg N275 (richting Helmond en Venlo) is het bedrijvenpark uitstekend bereikbaar over de weg. Op het park is een mix van kleine en
grotere bedrijven gevestigd dat is voorzien van slagbomen en camerabeveiliging. De bedrijven zijn professioneel georganiseerd in een coöperatieve parkmanagementvereniging.
Pannenweg-oost
Samen met het nieuwere Pannenweg-West, is Pannenweg-Oost (ook wel Pannenweg I) een van de grotere bedrijventerreinen in Nederweert. Op het 21 hectare grote terrein, nabij de kanalenviersprong en de A2, zijn tal van kleine en grote bedrijven gevestigd, werkzaam in uiteenlopende sectoren.
Aan Veertien
Aan Veertien ligt ten noorden van de kern Nederweert, parallel aan de N266 en de Zuid-Willemsvaart. Op het 40 hectare grote bedrijventerrein is naast het gemengde mkb, ook de wat zwaardere industrie vertegenwoordigd.
Hulsenweg
De kernen Nederweert en Budschop zijn van elkaar gescheiden door de Zuid-Willemsvaart. In Budschop ligt, op de plek waar de randwegen N275 en N266 elkaar kruisen, het bedrijventerrein Hulsenweg. Het betreft een kleinschalig bedrijventerrein (8 hectare), geschikt voor het midden- en kleinbedrijf.
Ketelaarsweg
Het bedrijventerrein Ketelaarsweg in Ospel is met 10 hectare aan oppervlak relatief kleinschalig. Niettemin is er volop bedrijvigheid en zijn ook hier bedrijfswoningen aanwezig. Veel bedrijven op dit terrein zijn er al sinds jaar en dag gevestigd.
Kernkwaliteiten bedrijventerreinen
- Ieder bedrijventerrein heeft een eigen karakter en passende invulling.
Te versterken waarde
- Mogelijkheden om te vergroenen aangrijpen.
- Verrommeling tegengaan.
- Uitbreiding van bedrijfskavels
3.3 De afspraken
We gaan en staan voor groen, open, nuchter en samen. Deze kernwaarden zitten voor een groot deel in ons DNA. Dit betekent dat we deze waarden als uitgangspunt nemen bij elke toekomstige ontwikkeling (zoals is verwoord in tabel 2.1 in paragraaf 2.3). En dat initiatieven moeten bijdragen aan de te versterken waarden in de deelgebieden.
3.3.1 Handvat om te versterken waarden mee te nemen
Om de te versterken kernkwaliteiten van de kernen en bedrijventerreinen zo praktisch mogelijk in te steken stellen we een aantal hoofduitgangspunten op die een handvat bieden aan initiatiefnemers.
Deze uitgangspunten zijn gebaseerd op de kernkwaliteiten, de te versterken waarden en de richtinggevende uitspraken zoals per thema geformuleerd in hoofdstuk 4.
Het handvat heeft de volgende algemene doelen:
- Het bieden van informatie aan initiatiefnemers van een ontwikkeling zodat een waardevolle discussie te voeren is over de bijdrage van het initiatief aan het versterken van de fysieke leefomgeving.
- Het geven van aanbevelingen die helpen het initiatief zo goed mogelijk in te passen in de betreffende kern of bedrijventerrein voor wat betreft locatie, vorm en omvang van het initiatief en de mogelijkheden om de kern of het bedrijventerrein te versterken.
Hoofduitgangspunten:
- Bij het toevoegen van woningen heeft inbreiden de voorkeur op uitbreiden. Alle uitbreidingen sluiten aan op de kernen.
- Nieuwe elementen versterken het karakter en de aantrekkelijkheid van de kernen.
- De toren van de Lambertuskerk in Nederweert wordt steeds meer als landmark ingezet.
- Bebouwingsgrenzen hebben een zachte overgang naar het buitengebied.
- Bedrijventerreinen passen we landschappelijk in.
- We behouden groen en open buitengebied tussen de kernen en voorkomen daarmee dat ze aan elkaar groeien.
- Groen/blauwe dooradering in nieuwbouwlocaties sluit aan op het buitengebied is structurerend voor de nieuwbouwlocaties.
- We versterken de groenstructuren in de kernen.
- Het toe te passen groen is een robuuste mix en sluit aan op het karakter van de straat, buurt of wijk.
- We willen voorkomen dat de gemeente Nederweert een aaneengeschakeld bebouwd gebied wordt.
Naast deze hoofduitgangspunten formuleren we voor verschillende onderdelen uitgangspunten en randvoorwaarden in meer detail. Het gaat hierbij om de onderdelen die onder de procesafspraken in hoofdstuk 4 zijn genoemd.